Geldt het Belgisch erfrecht voor je tweede verblijf in het buitenland?

Julie Docsterd,
31-10-2023
Je bent eigenaar van een huis of appartement in Frankrijk, Italië of Spanje. Wat gebeurt er met dat huis als je overlijdt? Is het lokale recht dan bepalend om te weten wie je huis erft of gelden de Belgische regels rond erfrecht?
villa pool
digital marketing agency

De erfrechtregels in België zijn niet noodzakelijk dezelfde als in andere Europese landen. Het kan dus perfect gebeuren dat volgens het recht van het land waar je tweede verblijf gelegen is dit onroerend goed toekomt aan bepaalde andere erfgenamen dan in België.

Europese wetgeving

Binnen Europa bestaat er een zogenaamde erfrechtverordening. Daarin wordt aangegeven welk recht er moet worden toegepast op je erfenis. Weet wel dat deze regeling niet geldt in Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Bovendien speelt de verordening niet voor de nalatenschap van mensen die overleden vóór 17 augustus 2015.

Basisregel

De verordening in kwestie geeft als uitgangspunt aan dat je erfenis wordt verdeeld volgens het recht van de plaats waar je je gewone verblijfplaats (en dus je domicilie) hebt op het moment van je overlijden. Ben je bv. gedomicilieerd in België maar verblijf je het meeste deel van de tijd in je buitenverblijf in Italië, dan is het Italiaanse recht van toepassing.  Dat recht speelt dan voor gans je erfenis en dus ook voor je buitenlands onroerend goed.

Uitzonderingen

Op de basisregel bestaan er echter een aantal uitzonderingen. Meer bepaald kan je als je niet woont in het land waarvan je de nationaliteit hebt toch kiezen voor het recht van je nationaliteit. Als Belg die vooral in Italië verblijft kan je er dus voor opteren dat het Belgische erfrecht toch speelt voor gans je erfenis en dus ook voor je Italiaans onroerend goed. Je moet dan wel een testament opmaken waarin je die keuze doet.  Daarnaast kan het recht van de verblijfplaats opzijgeschoven worden als je een kennelijk nauwere band hebt met een ander land.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)