Terug

Granada: een sappige vrucht

Al-hamra betekent De rode in het Arabisch. U begrijpt al snel waarom, vooral ’s avonds als het fort bij het licht van de ondergaande zon een prachtige rode gloed afgeeft.

Mede dankzij haar kroon van witte sneeuw van de Sierra Nevada is het fort wonderschoon. Iedereen komt van de magische avonden genieten waarop het fort vanaf de terrassen in de stad te zien is. Een bezoek aan het fort is betoverend. Het Alhambra werd in 1238 op de Sabika, één van de drie heuvels van Granada, gebouwd en is nu het meest iconische monument van de stad. Dit wordt bevestigd door een Spaans gezegde: “Wie Sevilla niet heeft gezien, heeft nooit een wonder gezien. En wie Granada niet heeft gezien, heeft niets gezien.” Zien of niet zien… dat is de vraag, want een hofdichter schreef ook ooit: “Er bestaat niets ergers dan blind zijn in Granada!”

Meer info

 

 

Het Alhambra, het paleis en het fort

Het Alhambra bestaat uit twee delen: het alcázar en het alcazaba (of alkazbah), oftwel het paleis en het fort. Eerst werd het fort gebouwd aan het eind van het rotsachtige en kale spoor dat de stad kenmerkte. Vervolgens werd het paleis gebouwd. Tijdens een bezoek aan de plekken kunt u de opeenvolgende torens, fonteinen, tuinen en terrassen bewonderen. De verfijnd gebeeldhouwde plafonds voegen zich bij de ongelooflijk knap uitgehouwen pilaren, gewelven en bogen. Een labyrint aan bloembedden en gangen zorgt elke keer weer voor verrassingen zoals het Leeuwenhof, de Koningszaal, de Nasridische paleizen (palacios nazaríes), de Zaal van de Ambassadeurs, et cetera. Na de Reconquista bewonderden de Katholieke Koningen het paleis zozeer, dat het ondanks hun wens om de sporen van de islam in de heroverde gebieden uit te wissen gespaard werd en als koninklijke residentie diende. Om uiteindelijk intact aan ons te worden nagelaten…
Advies: Het is voor alle monumenten in Andalusië aan te raden om uw bezoek te plannen (soms zelfs lang van tevoren) en uw entreeticket op internet te kopen.

 

De Generalife

Nog een architecturaal hoogstandje van het Alhambra: de Generalife. Dit kleine stukje paradijs is rond 1250 gebouwd en doemt voor u op als u de cipressenlaan en de ‘paseo de las Adelfas’ hebt gevolgd. Dit complex met gebouwen en tuinen is zeer verfijnd en biedt in de zomer schaduw en verfrissing aan de rand van de bassins en de watersproeiers. Het pure en kostbare water komt direct uit de hoogten van de Sierra Nevada. Het woord Generalife betekent in het Arabisch: ‘Paradijs of tuin van de architect’. Daar is alles mee gezegd. Een opeenvolging van zalen omringd door tuinen met bassins, en uitkijktorens of balkons waarvandaan u de tuinen en de stad kunt bewonderen. Middenin het gebouw strekt zich een lang bassin met waterstralen uit. Vanaf de terrassen is het uitzicht op de stad fantastisch, vooral dat op de populaire wijk Albaicín.

 

 

Lees de volledige reportage