Griekenland: binnenkort een beperking op cruises?

Julie Docsterd,
07-08-2023
Griekenland overweegt een quota voor cruises in te stellen, een initiatief dat gericht is op het bevorderen van duurzaam en verantwoord toerisme.
A. Perry

De Griekse minister van Toerisme, Olga Kefalogianni, heeft onlangs aangekondigd dat het land overweegt quota in te voeren voor cruises. Deze beslissing maakt deel uit van een bredere strategie om duurzaam en verantwoord toerisme te bevorderen als reactie op de uitdagingen van de COVID-19-pandemie.

Naar regulering van toeristische activiteiten

Griekenland, waar toerisme bijna 20% van het BBP vertegenwoordigt en een miljoen mensen werkzaam zijn in de sector, overweegt strengere maatregelen om toeristische activiteiten te reguleren. Het idee om quota voor cruises in te voeren, wordt momenteel onderzocht, omdat sommige bestemmingen onhoudbaar zijn geworden wat betreft duurzaamheid. Deze maatregel zou tegen 2025 kunnen worden geïmplementeerd.

Investeren in de toekomst

De beoogde belasting zou worden gebruikt om investeringen in bestemmingen te financieren om de infrastructuur voor bezoekers te verbeteren. Tegelijkertijd wil Griekenland de ontwikkeling van nichemarkten, zoals wandelen, gastronomie, duiken, wijntoerisme en ecotoerisme, ondersteunen om het reizigersprofiel te diversifiëren en de toeristenstroom te spreiden.

Het hoofd bieden aan klimaatuitdagingen

De hittegolf en de hevige branden die het land hebben getroffen, kunnen van invloed zijn op het toeristische zomerseizoen. Om die uitdagingen aan te gaan, benadrukt de minister de noodzaak om het toerismebeleid aan te passen en rekening te houden met die nieuwe klimaatrealiteit.

Kwalitatief in plaats van kwantitatief toerisme

Het doel van Griekenland is niet om records te breken op het gebied van toeristenaantallen, maar om duurzaam en kwalitatief toerisme te ontwikkelen. Hiervoor zullen investeringen worden gedaan, onder meer met behulp van het Europese Resilience-fonds, en zal de particuliere sector ook betrokken worden. De ambitie is om het aanbod te upgraden en tegelijkertijd een ecologische transitie door te voeren.