Groot-Brittannië: de security-check wordt een stuk sneller!

Julie Docsterd,
24-12-2022
Al heel wat jaren zijn luchtvaartpassagiers gewend aan het niet meenemen van vloeistoffen in verpakkingen van meer dan 100 ml. De grote Britse luchthavens gaan echter soepeler zijn tegen de zomer van 2024!
Tomek Baginski

Reizigers zullen vloeistoffen mogen meenemen in verpakkingen van maximaal 2 liter en die verpakkingen moeten bovendien niet langer in doorzichtige plastic zakken vervoerd te worden. Bovendien hoeven bij controleposten tablets en laptops niet langer uit de handbagage gehaald te worden.

Hoe zit het met de veiligheid?

Het ‘Department for Transport’ heeft aangegeven dat grote luchthavens verplicht zullen worden om nieuwe technologie te installeren waarmee veiligheidsagenten meer gedetailleerde beelden kunnen maken van de inhoud van de bagage van passagiers. CT-scanners maken een 3D-beeld van wat er in de bagage van passagiers zit. Die technologie is al in gebruik op luchthavens zoals Schiphol in Amsterdam en een aantal Amerikaanse luchthavens.

“Tot die tijd moeten passagiers zich aan de bestaande regels blijven houden,” benadrukt de minister van transport. De deadline van juni 2024 werd bepaald na verschillende tests op luchthavens.

De huidige veiligheidsregels voor luchthavens werden in 2006 ingevoerd na een verijdeld terroristisch complot om vliegtuigen die van Londen naar de VS vlogen op te blazen met zelfgemaakte vloeibare bommen.

Waarom deze aanpassing?

Reizigers die de huidige regels niet respecteren zijn één van de belangrijkste oorzaken van vertragingen bij veiligheidscontroles op luchthavens.