Het Letse Riga

De belangrijkste Baltische staat.

Het gemeenteplein van Riga Het gemeenteplein van Riga

Riga (830.000 inwoners) is de dochter van de zee en de zeehandel en de hoofdstad van Letland. Ze wordt omringd door parken en meren en bevindt zich op de oevers van de Westelijke Dvina die een twintigtal kilometer verder uitkomt in de Baltische Zee.

 

Het is de belangrijkste stad van de drie Baltische Staten. In het voorjaar kruipt ze uit haar schulp en viert ze de mooie dagen met zangfestivals en lange, feestelijke avonden rond slapeloze nachten en Sint-Jansfeesten die de lange zomeravonden aankondigen. De Baltische Staten zijn inderdaad erg trots op hun gezang. Er wordt wel eens gezegd dat de laatste revolutie al zingend werd doorgemaakt en jaarlijks komen ontelbaar veel koren samen om samen hun herwonnen vrijheid te bezingen. Ah, de melodieuze ziel van de Baltische Staten…

De Jakobskazerne van Riga

 

Riga heeft haar naam te danken aan de kleine rivier Ridzene die al een eeuw afgekapt is. Sommige straten in de oude stad liggen in het spoor van de rivier. Riga kreeg de namen “Parijs van het noorden” door haar kosmopolitische bevolking en “Parel van de Baltische Staten”… De naam van het land Letland komt van de Letten of de Latgallen die in de regio woonden.

De kaaien van Riga

"