Het Litouwse Vilnius

Een van de grootste historische centra ter wereld

De hoofdstad van Litouwen ligt in het binnenland, op meer dan 312 km van de kust, terwijl Tallinn en Regio havensteden zijn. Vilnius is een erg groene stad omgeven door beboste heuvels.

 

De stad ligt op de samenvloeiing van de Vilnia en de Neris en telt 570.000 inwoners. Met meer dan 1.500 eeuwenoude gebouwen maakt het historisch centrum deel uit van het Unesco werelderfgoed en is het een van de grootste ter wereld. Je ontdekt er te voet meer dan 360 hectaren aan architectuur, zoals een openluchtmuseum. Tientallen klokkentorens in een zestigtal kerken bewijzen dat Vilnius een heel belangrijk religieus erfgoed bezit.

De oude wijken van Vilnius

 

Je kan er heel wat verschillende stijlen bewonderen. De barokke stijl verrijkt de stad met gouden details en zwevende engelen, maar ook de gothische stijl is aanwezig. De stad is als een katholieke pijl aan de grens met het lutheranisme en de orthodoxe kerk… Wist je dat Vilnius voor de Tweede Wereldoorlog en de Shoah een van de grootste Joodse steden ter wereld was? Ze werd zelfs het “Jeruzalem van het noorden” genoemd. Vandaag beschrijven we haar als levendige universiteitsstad, een gecultiveerde en artistieke plek die zot is van kunst en nationale tradities. De inwoners van Vilnius worden trouwens beschouwd als de Latijnen van de Baltische Staten!

Het historische hart van Vilnius