Het Magritte museum heropent met een verrassing

Julie Docsterd,
08-11-2023
Het beroemde Magrittemuseum heeft net een facelift gehad. Na 6 maanden werk is het weer toegankelijk en aantrekkelijker dan ooit.

De collectie van het Musée Magritte is teruggekeerd naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), in een vleugel speciaal gewijd aan de Belgische kunstenaar. En om deze heropening te vieren is als verrassing een monumentale appel, een terugkerend symbool in het werk van Magritte, op het dak van het pas gerenoveerde gebouw geplaatst!

De renovatie, die €450.000 kostte, werd bijna volledig gefinancierd door de RMFB, met drie doelstellingen voor ogen. “Ten eerste wilden we het museum opfrissen om onze kostbare Magritte-collectie zo goed mogelijk te bewaren. Ten tweede wilden we inzetten op energie-efficiëntie door alle verlichting te vernieuwen, die nu 100% LED is. Tot slot was het doel van de renovatie om het onthaal van de bezoekers te optimaliseren“, legt de nieuwe Directeur-generaal van de Koninklijke Musea Sara Lammens uit.

29 nieuwe werken

Ter gelegenheid van de heropening kan het publiek ook 29 nieuwe werken ontdekken die aan de collectie van het museum zijn toegevoegd. De collectie is ook te bewonderen in een nieuwe setting, die “de intieme, dromerige sfeer die kenmerkend is voor het Musée Magritte” behoudt, terwijl er “gerenoveerde parketvloeren, fris geschilderde muren, een minder invasief en duurzamer ophangsysteem en een vernieuwd multimediapark” te zien zijn, aldus Sara Lammens. De ontvangstruimte voor bezoekers is ook opnieuw ingericht om alles vlotter te laten verlopen. Bezoekers komen nog steeds binnen via het Musée Magritte (op het Koningsplein nr. 2), maar verlaten het museum nu via het Museum van de Oude Meesters (op Rue de la Régence nr. 3).

Sinds de opening in 2009 heeft het Musée Magritte meer dan vier miljoen nieuwsgierige bezoekers en kunstliefhebbers verwelkomd, waarvan meer dan 60% uit het buitenland komt. Het is zes dagen per week geopend voor het publiek en herbergt ‘s werelds grootste collectie werken van de beroemde Belgische surrealist, met meer dan 230 kunstwerken en documenten (schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, foto’s, films, enz.).