Hier kan je aankloppen als je je reis vervroegd moet onderbreken

Jan Roodhooft,
07-12-2021
Je bent op reis en moet vervroegd terugkeren omdat je zelf ziek wordt of omdat een familielid ernstig ziek is of overlijdt. Kan je dan ergens aankloppen om een vergoeding te krijgen voor de kosten die je daarbij hebt?
Andy Beales

Zelf ziek

Ben je zelf ernstig ziek en moet je gerepatrieerd worden, dan zijn de kosten daarvan niet noodzakelijk gedekt door de (verplichte) ziekteverzekering.  Het is dus aangewezen dit na te gaan en eventueel een bijkomende verzekering af te sluiten. Sommige ziekenfondsen bieden namelijk een aanvullende verzekering die meer kosten dekt bij ziekte of een ongeval in het buitenland. Weet dat de kosten in kwestie trouwens aanzienlijk kunnen zijn als je uiteindelijk niet verzekerd blijkt te zijn.

Familielid

Wordt een familielid ernstig ziek of heeft er een andere gebeurtenis plaats waardoor je dringend naar huis moet terugkeren dan betaal je de kosten daarvan al eveneens zelf.  Je kan wel eventueel een regeling proberen treffen met het hotel of vakantieverblijf waar je je bevindt om de dagen dat je niet meer ter plaatse bent niet meer (of maar deels) te moeten betalen. Weet dat de andere partij allicht niet verplicht is om daarmee in te stemmen.

Reisbijstand

Heb je een reisbijstandsverzekering afgesloten, dan kan je daar eventueel terecht om de kosten van de terugkeer terug te vragen. Kijk wel na wat er precies gedekt is. De ene verzekering is nu eenmaal de andere niet. Is een familielid al ernstig ziek vooraleer je op reis vertrekt dan is het aangewezen open kaart te spelen en op voorhand te vragen wat de voorwaarden zijn waaronder een dekking voor een vervroegde terugkeer kan worden bekomen. Doe je dat niet, dan riskeer je dat de reisbijstandsverzekering uiteindelijk toch niet tussenkomt.

Heb je een kredietkaart dan kan daar een reisbijstandsverzekering inbegrepen zijn. Mogelijks komt ook die verzekering tussen.