7 tips om de plaats in je reiskoffer te optimaliseren!

Apolline Garente,
12-01-2024
Een zo groot mogelijk aantal zaken in je reiskoffer met beperkte inhoud krijgen, vaak nog met gewichtsbeperkingen, dat is de uitdaging voor heel wat reizigers. Dit zijn enkele tips en tricks om een maximum aan plaats te winnen in je koffer!

1. De kunst van het kleren oprollen

Om plaats te winnen in je reiskoffer, gaan we er meestal van uit dat goed opgeplooide kleren efficiënter zijn. Toch is het beter om ze op te rollen, om zo kreuken in je kleren te vermijden eens je ze terug uitpakt. Je kan er ook aan denken om ze in een vacuüm zak te steken, op voorwaarde dat je de mogelijkheid hebt om de lucht er terug uit te zuigen voor de terugreis…

2. Op voorhand je outfits kiezen

Om te voorkomen dat je kleren meeneemt die je tijdens de reis niet zal dragen, moet je proberen je outfits van tevoren samen te stellen. Kies daarbij eenvoudige kleding, vooral wat broeken of rokken betreft, om twee of meer t-shirts met deze outfit te kunnen combineren. Dat is een goede manier om alleen in te pakken wat je nodig hebt en ruimte te winnen. Daardoor neem je niet enkel de essentie mee, maar hou je ook plaats voor eventuele aankopen. Vergeet immers niet dat je altijd met meer spullen terugkomt van vakantie dan waarmee je vertrok!

3. Maak gebruik van alle ruimte!

Schoenen kunnen bijvoorbeeld dienen om je parfum, sokken of je zonnebril in op te bergen. Voor deze breekbare voorwerpen kan het een goede oplossing zijn, omdat de schoenen hen zal beschermen in geval van eventuele klappen. Je kan er ook aan denken om ze in je sokken te wikkelen. Ondergoed pak je als laatste in en je vult er alle gaten tussen kleren mee op!

4. Koop producten in kleiner formaat

Schoonheidsproducten zoals make-up remover, douchegel, shampoo… kan je allemaal meenemen in kleine verpakkingen die voor weinig geld te vinden zijn in supermarkten of gratis in hotels. Voor korte trips zoals een weekend, kan je kleine lenzenpotjes gebruiken om foundation, crème of andere producten in te doen.

5. Rangschik je spullen volgens categorie

Een goed geordende reiskoffer is een goede manier om de ruimte te optimaliseren, maar ook een goede manier om alles wat je in je reiskoffer hebt te visualiseren en daaraan aan te passen. De zwaarste spullen gaan aan de kant van de wieltjes, om het gewicht in evenwicht te houden en alle schoonheidsproducten doe je in een plastic zak om ongelukjes te voorkomen. Als de schoonheidsproducten te veel plaats innemen in een enkele zak, wikkel ze dan in cellofaan en steek ze in overblijvende ruimtes.

6. Gebruik de gepaste reiskoffer

Probeer koffers te kiezen met compartimenten. De vakken helpen je de ruimte te optimaliseren, te beseffen wat je meeneemt en heel vaak kan je er kleding mee comprimeren zodat je meer mee kan nemen! Overweeg ook koffers met een dubbele sluiting, die ervoor zorgen dat je kleding of andere spullen tussen de twee hoofdcompartimenten kan toevoegen.

7. Draag de meest volumineuze kleren!

Wanneer het dilemma te groot is en je niet alles in je koffer kan krijgen, trek dan de kleren aan wanneer je vertrekt! Trek daarbij de meest omvangrijke kleding/schoenen/accessoires aan die te veel ruimte in je koffer in beslag zouden nemen. Zo komt er ruimte vrij voor meer dunne kleren!