Hoeveel bagage mag je meenemen op het vliegtuig?

Jan Roodhooft,
29-06-2023
Reizen met het vliegtuig betekent strikte bagageregels. Ontdek de limieten, de risico's bij overtollige bagage en de variaties tussen luchtvaartmaatschappijen.
Vacancesweb.be

Er zijn regels die gelden voor het meenemen van handbagage op het vliegtuig. Los van die regels gelden er ook allerlei regels rond de andere bagage die je mag meenemen en die in het ruim van het vliegtuig wordt geplaatst.

Meer info

Check je ticket

Het aantal kilo’s bagage dat je mag meenemen kan verschillen van luchtvaartmaatschappij tot maatschappij en van route tot route. Er kunnen ook specifieke regels gelden rond het aantal koffers dat je mag meenemen en hun gewicht.

Op je ticket vind je allicht terug welke regels voor jouw vlucht gelden. Je kan eventueel ook informatie inwinnen bij het reisbureau waarmee je op reis gaat of de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Weet dat in Brussels Airport als bijkomende regel geldt dat elk stuk afzonderlijk nooit meer dan 32 kg mag wegen.

Kijk naar de ‘klasse’

Binnen een bepaalde vlucht kunnen er ook nog eens afwijkende regels gelden naargelang de klasse waarbinnen je vliegt. Zo is het perfect mogelijk dat reizigers die in business class vliegen meer bagage mogen meenemen dan wie in economy vliegt.

Teveel bij en dan?

Heb je te veel bagage bij dan riskeer je een toeslag te moeten betalen. Je kan er eventueel voor opteren om omvangrijke of zware voorwerpen te versturen als luchtvracht.

Doe je op je bestemming bepaalde binnenvluchten hou er dan rekening mee dat daarvoor andere regels kunnen gelden wat betreft je bagage.