Hoeveel geld mag je meenemen in het vliegtuig ?

Ontdek hoeveel contant geld je mag meenemen op reis en hoe je veilig en zonder zorgen kunt reizen. 💸 ✈️

Emil Kalibradov

Ook al is elektronisch betalen tegenwoordig de norm, als je op reis gaat denk je er misschien wel aan om cash geld mee te nemen. Maar zijn er eigenlijk grenzen aan het bedrag dat je dan op zak mag hebben. Of kan je integendeel zoveel geld meenemen in het vliegtuig als je maar wil?

Tegenwoordig kan je op vakantie ter plaatse veelal betalen met een krediet- of betaalkaart. Toch kan het aangewezen zijn om cash te voorzien op vakantie, vooral op bestemmingen waar elektronische betalingen beperkt zijn. Cash biedt een vorm van zekerheid en is gemakkelijk voor kleine aankopen, fooien en noodsituaties, zoals het verlies van je bankkaart. Bij de voorbereiding van je reis vraag je je misschien af hoeveel geld je mag meenemen op vakantie. Wij zochten het uit.

Aangifte doen van cash geld

Binnen de Europese Unie zijn er geen beperkingen wat betreft het bedrag aan cash dat je op zak mag hebben wanneer je met het vliegtuig reist. Je mag in principe dus zoveel geld meenemen in het vliegtuig als je wil. We raden aan om voor vertrek de douanevoorschriften van je bestemming te raadplegen. Houd er ook rekening mee dat een grote hoeveelheid cash op zak als verdacht kan worden beschouwd, waardoor je het risico loopt op meer controles. Het is daarom altijd verstandig om bewijsstukken, zoals bankafschriften, te hebben van de herkomst van het geld.

De situatie is anders wanneer je als reiziger de EU binnenkomt of verlaat met 10.000 euro of meer (of het equivalent in een andere valuta) op zak. In dat geval moet je aangifte doen bij de douane. Die regelgeving heeft als doel om illegale praktijken, zoals het witwassen van geld, te voorkomen en financiële transacties transparanter te maken.

Net als bij reizen binnen de EU is het aangeraden om de specifieke douanevoorschriften van het land van aankomst of vertrek te raadplegen. Op die manier vermijd je vervelende situaties. Vergeet je, bijvoorbeeld, het bedrag te melden, dan hebben de lokale autoriteiten het recht om het geld in beslag te nemen en kunnen er juridische gevolgen zijn. Dat geeft natuurlijk een bittere nasmaak aan je reis…

Hoe doe je aangifte?

Hoeveel geld je mag meenemen in het vliegtuig is dus afhankelijk van de landen van vertrek en aankomst. Als je in een situatie zit waarbij je een aangifte moet doen, zal je doorgaans de volgende stappen moeten doorlopen:

 • Bij aankomst op de luchthaven kan je aan de douanebalie een aangifteformulier ophalen. Vul dat formulier, waarin vragen gesteld worden over hoeveel cash je bij je hebt, de valuta, de herkomst van het geld en het doel van je reis, nauwkeurig in. De bewijsstukken waar we het hierboven al over hadden, zullen hier van pas komen.
 • Wanneer je op reis gaat heb je uiteraard geldige identificatiedocumenten nodig. Die documenten zijn ook nodig om aangifte te doen. Houd dus zeker je paspoort of identiteitskaart bij de hand.
 • Met het ingevulde aangifteformulier begeef je je naar de douanebalie, waar het formulier en je geld aan een inspectie onderworpen zullen worden en er eventuele bijkomende vragen gesteld kunnen worden.
 • Nadat je de aangifte hebt ingediend, ontvang je van de douanebeambte een ontvangstbewijs. Bewaar dat document zorgvuldig gedurende je reis.

En anders?

Een vergetelheid of vergissing is snel gebeurd. Hierboven hebben we al vermeld dat er gevolgen kunnen zijn wanneer je vergeet een aangifte te doen van cash geld, terwijl dat verplicht is. Wat die gevolgen precies zijn, zijn natuurlijk afhankelijk van de regelgeving van het land waarin de inbreuk zich voordoet. Enkele voorbeelden zijn:

 • Inbeslagname van het geld, wat betekent dat je je geld kwijt bent zonder enige compensatie.
 • Boetes, waarvan de hoogte varieert afhankelijk van de omstandigheden en de geldende wetgeving.
 • Juridische consequenties, zoals, in extreme gevallen, een gevangenisstraf.

De douane mag steekproefgewijs controles uitvoeren. Daarbij worden soms ook snuffelhonden gebruikt, die kunnen ruiken wanneer iemand veel bankbiljetten bij zich heeft.

Tips & tricks

Los van hoeveel geld je mag meenemen in het vliegtuig, is het nuttig om financieel goed voor te bereiden op je reis. We geven graag nog een paar tips om je te helpen.

 • Beperkt de hoeveelheid cash die je op zak hebt en neem enkel mee wat je werkelijk nodig denkt te hebben. Op die manier perk je de risico’s in.
 • Investeer in een goede reisportefeuille of een heuptasje dat je onder je kledij kan dragen. Op die manier maak je het voor zakkenrollers moeilijker om aan je geld te komen.
 • Spreid je geld over verschillende veilige locaties. Mocht je toch het slachtoffer worden van dieven of je geld op een andere manier verliezen, heb je nog steeds een reserve.
 • In veel accommodaties heb je toegang tot kluisjes om waardevolle spullen in op te bergen. Gebruik die kluisjes voor je cash geld.
 • Wees discreet. Wees voorzichtig wanneer je je portefeuille bovenhaalt en loop niet te koop met grote hoeveelheden cash geld op vakantie.
 • Wees ook extra waakzaam bij geldautomaten en kies voor automaten die op centrale, publieke plekken liggen waar veel passage is. Vermijd in ieder geval afgelegen locaties. Let er wel op dat niemand stiekem meekijkt en berg je geld onmiddellijk op voordat je de geldautomaat verlaat.
 • De beste manier om je geld te beschermen op vakantie, is door zo weinig mogelijk cash op zak te hebben. Maak daarom ook zoveel mogelijk gebruik van elektronische betaalmiddelen, zoals debetkaarten, kredietkaarten of eventueel mobiele betalingen. Zelfs als je naar een land reist waar je alles elektronisch kan betalen, houd je best bovenstaande tips in je achterhoofd. Die kunnen namelijk ook van pas komen om je betaalkaarten en alle andere belangrijke reisdocumenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en rijbewijs, te beschermen.

Hoeveel geld je mag meenemen op vakantie is dus afhankelijk van verschillende factoren. De beste tip die we je kunnen geven is om ruim voor vertrek de regelgeving van het land van vertrek en het land van aankomst op te zoeken. Hoeveel cash je ook meenemen, houd je portefeuille in ieder geval goed in de gaten en volg zoveel mogelijk bovenstaande tips om je eigen veiligheid en die van je reisgezelschap te garanderen.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆