In 3 stappen je vakantie kiezen

François Piette,
02-09-2021
Hierbij een korte handleiding die je zal helpen in je zoektocht naar een originele vakantie!
Vacancesweb.be

Het is beslist: dit jaar breng je je vakantie door op de meest exotische bestemming ooit! Nu enkel nog uitzoeken wat, waar en hoe…

1. Weet wat je wil!

Jouw interesses en die van je gezelschap zijn belangrijk in de keuze van je vakantie en zullen je vakantie ook grotendeels inkleuren. Vertrek je alleen of met het gezin? Houd je meer van bergbegklimmen of liever farniente aan de kust? Zijn culturele uitstapjes echt je ding of slinger je liever tussen de bomen zoals Tarzan? Loop je liever in een t-shirt rond door hete temperaturen of duffel je jezelf in in 3 jassen om te strijden tegen temperaturen die met het vriespunt flirten? Ben je constant in beweging en zoek je constant sporiteve activiteiten?

Door op al die vragen een antwoord te formuleren, zou je een idee moeten krijgen van jouw ideale bestemmingen. Je budget en de reisadviezen van de ambassade zullen je uiteindelijk helpen beslissen. Zoek dus zeker op voorhand veiligheids- en gezondheidsinformatie op over het land. Weet ook dat een verre bestemming niet meteen gelijkstaat aan een dure bestemming! Vliegtickets zijn de laatste jaren sterk in prijs gedaald en het leven in een exotisch land kan goedkoper zijn dan in onze buurlanden. De berekening is aan jou!

2. Bereid jezelf voor

Nu de bestemming eindelijk gekozen is, kan je beginnen voorbereiden! Indien nodig, kan die voorbereiding beginnen met een reeks vaccinaties. Informeer ook of je een visum nodig hebt of niet, de minimale geldigheidsduur van je paspoort(en)… Zoek ook informatie op over de talen die ter plaatse gesproken worden. Neem even tijd om enkele basisformules te leren, zoals “hallo”, “bedankt”, “hoeveel kost dat” en de cijfers van 1 tot 10 om de betalingen vlotter te laten verlopen.

Is een inenting verplicht en voor welke landen is een visum nodig?

3. Wanneer vertrekken

Is alles geregeld? Dan moet je enkel nog reserveren. Maar wanneer!? Als je schoolgaande kinderen hebt, is de keuze meteen al een stuk beperkter. Het is in elk geval aangeraden te informeren naar het regen- of orkaanseizoen, de minst aangename maanden en de periodes die overstelpt worden door toeristen.
Externe factoren kunnen je keuze eveneens beïnvloeden: buiten het seizoen kom je inderdaad minder toeristen tegen, maar je loopt het risico in verlaten steden rond te lopen. Houd ook rekening met de plaatselijke gewoontes, zodat je kan deelnemen aan lokale feesten, maar ook om te vermijden dat je, bijvoorbeeld, naar een land reist in volle ramadan.