Terug

Is mijn familiale geldig in het buitenland?

Op vakantie of op verplaatsing in het buitenland kunnen jij en je gezin schade berokkenen aan anderen. Je vraagt je dus terecht af of je familiale aansprakelijkheidsverzekering je buiten onze landsgrenzen dekt.

Op enkele zeer zeldzame uitzonderingen na, dekt je familiale BA je minstens in Europa alsook rond de Middellandse Zee, want dat is het wettelijke minimum voor verzekeraars die polissen aanbieden in België. Toch raden we je aan bij je verzekeraar na te vragen of om je polis te bekijken om te zien of dit het geval is, want sommige verzekeringsmaatschappijen hebben hun eigen beperkingen (vooral voor de rest van de wereld).

Hou er echter rekening mee dat jecontractuele aansprakelijkheid niet gedekt wordt door je gezinsaansprakelijkheidsverzekering. Met andere woorden, als je schade veroorzaakt in het kader van een contract met iemand of met een bedrijf, zal je verzekering niet noodzakelijkerwijs tussenbeide komen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een mobilhome of een hotelkamer huurt. Bij de eerste rij je tijdens het manoeuvreren de bumper eraf, in het tweede krabbelt je kind met een markeerstift een enorm fresco op de muur van de kamer... In beide gevallen is er weinig kans dat je verzekering tussenkomt, want er is een contract gesloten met de verhuurmaatschappij of de hoteleigenaar en je bent dat contract niet kunnen nakomen.

Misschien verscheurt je hond, wanneer je langs de kust wandelt in Torremolinos, de strandtas van een voorbijganger en vermorzelt die in duizend stukjes. Bij een bezoek aan een klein Siciliaans museum stoot je een vitrine om en twee stukken aardewerk sneuvelen. Of je zoon, die op Erasmus is in Dublin, verwondt één van zijn medestudenten bij het voetballen in het park. In al deze gevallen moet je je familiale aansprakelijkheidsverzekering inschakelen om de benadeelde te vergoeden.