Kan je in België lenen voor een buitenlands vakantieverblijf?

Je wil een vakantiewoning kopen in het buitenland en zou daarvoor een krediet willen afsluiten. Kan je daarvoor terecht bij een Belgische bank? En waarom kan je groepsverzekering misschien wel voor een oplossing zorgen?

villa sea
Big Tiny Belly

Lenen in België?

Je kan in principe perfect bij een Belgische bank lenen voor de aankoop van een onroerend goed in het buitenland. Alleen zal de bank allicht niet zomaar een waarborg willen nemen op het betreffende onroerende goed en zal ze vragen dat je andere goederen in waarborg geeft. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan een effectenrekening die je in pand geeft, een hypotheek die je geeft op je woning in België en dies meer. Vaak wordt hierbij gekozen voor een bulletkrediet waarbij je enkel intresten betaalt en waarbij het kapitaal wordt terugbetaald bij het einde van het krediet.

En in het buitenland?

In principe kan je ook aankloppen bij een buitenlandse bank. Kijk dan wel goed na wat de voorwaarden zijn van een dergelijke lening. Die kunnen namelijk wel eens verschillen met de spelregels die in België gelden.  Overweeg je een lening aan te gaan bij een buitenlandse bank laat je hierbij dan begeleiden.

Groepsverzekering

Je kan een nog lopende groepsverzekering wel eens gebruiken om een onroerend goed dat gelegen is binnen de Europese Economische Ruimte te kopen. Meer bepaald kan je je groepsverzekering daarvoor als waarborg gebruiken of de eindduur van een bulletkrediet laten vallen op een moment dat je groepsverzekering al werd uitbetaald. Een derde mogelijke werkwijze bestaat erin een voorschot te vragen op het reeds opgebouwde bedrag van je groepsverzekering. Het reglement van je groepsverzekering moet dat wel toelaten.

 

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆