Kan je je reis ‘overdragen’ aan iemand anders?

Jan Roodhooft,
01-02-2022
Je boekt een pakketreis via een touroperator. Je kan uiteindelijk niet vertrekken maar één van je kinderen wil in je plaats gaan. Kan je je reis daar dan aan overdragen? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Nathan Dumlao

Als je niet op een geplande reis kan vertrekken omdat je job vereist dat je thuisblijft of omdat bijvoorbeeld een naaste ziek werd dan kan het wel eens gebeuren dat iemand anders in je plaats wil gaan.

Overdragen kan

Het uitgangspunt is alvast dat je een geboekte pakketreis kan overdragen aan iemand anders.  Hiervoor is wel vereist dat diegene aan wie je je reis overdraagt voldoet aan alle voorwaarden die voor de overeenkomst gelden.

Bovendien moet je de reisorganisator binnen een redelijke termijn vóór het begin van de pakketreis op de hoogte brengen van de overdracht en dit via een duurzame gegevensdrager. De wet zegt daarbij dat een termijn van uiterlijk zeven dagen vóór het begin van de pakketreis in ieder geval als redelijk wordt beschouwd.

Wie betaalt?

Je kan met de overnemer van de reis afspraken maken of die jou moet vergoeden of niet voor de reis. Je bent ook vrij wat je daar afspreekt. Zo kan je de overnemer de ‘volle pot’ laten betalen of slechts een deel van de kost van de reis. Moet de reis nog (deels) betaald worden aan de reisorganisator dan zijn zowel jij als overdrager als diegene aan wie je de pakketreisovereenkomst overdraagt hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van het nog verschuldigde bedrag.

Kosten

De reisorganisator kan een vergoeding vragen voor de overdracht. Deze kosten mogen echter niet onredelijk zijn. Ze mogen ook niet meer bedragen dan de werkelijke kosten die voor de organisator voortvloeien uit de overdracht van de pakketreisovereenkomst.

Jij en de overnemer van de reis zijn voor deze kosten hoofdelijk aansprakelijk. Als overnemer kan je vragen dat de reisorganisator je de bewijsstukken bezorgt van deze kosten.