Kan je je vakantiedagen opnieuw opnemen als je ziek wordt tijdens je vakantie?

Jan Roodhooft,
29-04-2023
Tijdens de vakantiedagen die je opnam op het werk word je ziek. Kan je dan vragen dat je werkgever deze dagen als ziektedagen beschouwt waardoor je je vakantie later alsnog mag opnemen? Wat verandert er binnenkort?
Alexander Grey

De regeling nu

Op dit moment is het zo dat als je ziek wordt tijdens je vakantie, je de vakantiedagen niet kan laten aanzien als ziektedagen.  Je bent de vakantiedagen waarop je ziek bent dan ook eigenlijk ‘kwijt’.  Iets anders is het als je al ziek werd voor je vakantie en je ziekte tijdens je vakantie verder loopt.  In dat geval kan je de dagen vakantie waarop je ziek bent later wel nog opnemen.

Nieuwe regels

Vanaf 2024 verandert deze regeling. Meer bepaald kan je vanaf volgend jaar vakantiedagen waarop je ziek bent wel steeds als ziektedagen laten beschouwen waarbij je werkgever je vaak ook een gewaarborgd loon betaalt. Je mag die dagen dan alsnog later opnemen. Weet wel dat je de dagen met je werkgever zal moeten afspreken en dat het niet zomaar opgaat die dadelijk na het einde van je geplande vakantie op te nemen.

Er zijn voorwaarden

Word je ziek tijdens je vakantie en wil je de dagen als ziektedagen laten beschouwen, dan moet je dezelfde verplichtingen naleven als indien je ziek bent buiten je vakantieperiode (bv. op het vlak van het verwittigen van je werkgever).  Ben je niet thuis, dan moet je ook het adres doorgeven waar je verblijft en dit om je werkgever toe te laten eventueel een controlearts te sturen.  Wil je dat alles liever niet doen, dan is dat je goed recht.  Weet wel dat je dan de vakantiedagen waarop je ziek bent niet zal kunnen laten aanzien als ziektedagen en dat je die dagen dus later niet meer kan opnemen.

We kunnen verder nog meegeven dat de wijziging in de regelgeving niet alleen zal gelden voor ziekteperioden die samenvallen met jaarlijkse vakantie, maar ook voor enkele andere afwezigheden die samenvallen met jaarlijkse vakantie zoals bijvoorbeeld een beroepsziekte.