Kan je taxfree shoppen in het buitenland?

Jan Roodhooft,
27-10-2022
Stel : je gaat op vakantie naar het buitenland. Kan je dan op de luchthaven (of zelfs in het land van je bestemming) taxfree shoppen? Met welke spelregels moet je daarbij zoal rekening houden?
Kiwihug

Niet binnen de EU

Reis je naar een land binnen de EU dan moet je steeds BTW en accijnzen betalen.  Je kan in zo’n geval ook op de luchthaven geen artikelen taxfree aankopen.  Dit betekent niet dat je niet in de winkels op de luchthaven terecht kan maar je zal daar niet taxfree kunnen kopen.

Buiten de EU

Reis je naar een land buiten de EU of een gebied met een speciaal fiscaal statuut dan gelden er andere regels.  In dat geval kan je wel degelijk goederen taxfree aankopen. Meer bepaald beschik je dan over twee mogelijkheden. Vooreerst is het mogelijk dat je het product al dadelijk aankoopt zonder BTW (bv. op de luchthaven).

Een alternatief bestaat er in dat je bij de aankoop wel BTW betaalt (bv. in een winkel in het land van je bestemming) maar dat je bij je aankoop een taxfree formulier vraagt dat je dan laat afstempelen bij de douane en waarbij je in een refund office terugbetaling vraagt van de BTW.

Er zijn grenzen

Weet wel dat je niet zomaar onbeperkt taxfree producten mag invoeren in België. Je mag namelijk enkel voor jezelf inkopen doen en je mag niet de bedoeling hebben die goederen door te verkopen. Bovendien zijn er maximumgrenzen aan wat je mag invoeren.  Zo mag je bv. maximaal 200 sigaretten invoeren, 4 liter niet-mousserende wijn en 1 liter gedistilleerde en alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van meer dan 22 procent.  Voor andere goederen die je taxfree wil invoeren geldt een grens van 430 euro per persoon voor lucht- en zeereizigers en van 300 euro voor andere reizigers.