Koksijde: belasting op tweede woningen bevestigd!

Julie Docsterd,
20-11-2023
Het Hof van Beroep in Gent heeft zojuist de rechtmatigheid bevestigd van een maatregel die door de gemeente Koksijde is genomen: de invoering van een belasting op tweede woningen.
koksijde
adobe

Die belasting is verre van alleen een fiscale last; het is bedoeld als een hefboom om de vastgoedmarkt in evenwicht te brengen en de vestiging van vaste bewoners te bevorderen, waardoor de lokale dynamiek wordt versterkt.

EEN BELASTING TEN DIENSTE VAN WONINGEN EN AANTREKKELIJKHEID

Deze belasting, vastgelegd op 1.168 euro en van toepassing sinds juni 2020 op niet-primaire eigendommen, is betwist door sommige eigenaren. De beslissing van het hof bevestigt echter de positie van de gemeente en benadrukt haar ambitie om Koksijde toegankelijker te maken voor permanente bewoners en bij te dragen aan de ontwikkeling van sociale huisvesting.

NAAR EEN MEER GEÏNTEGREERDE GEMEENSCHAP

De gemeente Koksijde, bekend om haar stranden en vakantiesfeer, heeft een duidelijk doel: seizoensgebonden aantrekkingskracht omzetten in blijvende aantrekkingskracht. Door eigenaren aan te moedigen hun woningen te verhuren aan permanente bewoners, hoopt Koksijde duurzaam toerisme te ontwikkelen dat gedurende het hele jaar ten goede komt aan de lokale economie.