Koninklijke Serres van Laken: monstersucces

Julie Docsterd,
25-04-2023
De Koninklijke Serres van Laken, da’s een collectie van zeldzame planten, waarvan sommige uniek zijn op de wereld. Dit jaar openen de serres de deuren voor het grote publiek van vrijdag 21 april tot zondag 7 mei. Helaas moet je er niet op hopen dat je op goed geluk kan gaan...
© visit.brussels - Jean-Paul Remi

Alle beschikbare tickets zijn immers al uitverkocht! De 100.000 bezoekers konden kiezen tussen een rondleiding van 1u30 of een langere wandeling van 2u30. In het weekend zijn bezoekers ook ‘s avonds welkom en een aangepast bezoek voor mensen met een beperkte mobiliteit is gepland op 27 april.

Een verzameling zeldzame planten

De rondleiding begint met een wandeling door de tuinen van het koninklijk domein met zicht op de serres. De rondleiding gaat vervolgens verder in de serres, langs de Congo serre die gewijd is aan subtropische planten, de Orangerie waar laurierbomen, rododendrons en camelia’s staan, en de Embarcadere, die ooit gebruikt werd als ontvangstruimte voor bezoekers. De Wintertuin is het hoogtepunt van het bezoek, met zijn 5.000 vierkante meter grote glasoppervlak en zijn 25 meter hoge koepel.

Permanent onderhoud

Het 186 hectare grote domein omvat duizenden bomen, struiken, planten en bloemen, waarvan sommige aangeplant werden door koning Leopold II. Meer dan dertig tuinmannen werken permanent aan het onderhoud van de beplanting en het domein. Elke editie biedt de bezoekers ook iets nieuws, en de routes worden licht aangepast.

Uitgerekende bloei

De drie weken dat de tuin de deuren opent voor het grote publiek komen overeen met de bloeiperiode. De tuinmannen moeten de klimatologische omstandigheden manipuleren om een optimale en constante bloei te garanderen. De restwarmte van de afvalverbrandingsoven van Neder-over-Heembeek wordt gebruikt om de temperatuur op peil te houden, en het water om de planten water te geven en de serres vochtig te houden, komt uit de Karpervijver in het park.

Architecturaal patrimonium

De Koninklijke Serres werden in 1874 ontworpen door architect Alphonse Balat en Koning Leopold II in een Art Nouveau-stijl. De huidige begroeiing komt nog steeds overeen met het idee achter de oorspronkelijke plannen.