Kortetermijnverhuur: een nieuw Europees decreet voor meer transparantie!

François Piette,
27-11-2023
De Europese Unie heeft een akkoord bereikt voor meer transparantie rond de gegevens die verzameld worden op platformen voor kortetermijnverhuur.
woman computer
thought catalog

Een akkoord voor meer klaarheid

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt dat meer klaarheid moet scheppen rond het verzamelen van gegevens door platformen voor kortetermijnverhuur. Het besluit, dat door de Europese Raad is aangekondigd, is een reactie op de groeiende bezorgdheid over de manier waarop deze platformen informatie beheren.

Vereenvoudigde regels

Volgens Rosenna Morillo Rodriguez, de Spaanse staatssecretaris voor Toerisme, voorziet deze regelgeving in een eenvoudigere en gemakkelijkere set regels voor informatie voor de platformen, terwijl de registratieprocedure voor verhuurders wordt vereenvoudigd. Ze benadrukte dat dit initiatief het vertrouwen van gebruikers zal vergroten en illegale activiteiten zal helpen tegengaan.

Impact op de controle door overheden

Met deze nieuwe maatregelen kunnen de autoriteiten de activiteiten van de verhuurplatformen beter monitoren. Ze krijgen toegang tot gedetailleerde informatie, zoals het aantal verhuurde nachten en het aantal klanten, informatie die elke maand automatisch wordt gerapporteerd.

Hoewel dit niet expliciet wordt vermeld, is deze overeenkomst een antwoord op zaken zoals die van Airbnb, dat onlangs door de Italiaanse autoriteiten in opspraak werd gebracht vanwege een belastingkwestie.

Volgende stappen

Het akkoord moet nog formeel worden goedgekeurd. De lidstaten hebben vervolgens twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.