Let op: vermijd dit gerecht als je naar Thailand gaat!

Julie Docsterd,
25-11-2023
Let op: vermijd dit gerecht als je naar Thailand gaat!
street food
streets of food

Koi pla, een culinaire specialiteit uit de Thaise Isaan-regio, is meer dan alleen een gerecht. Dit gerecht, bestaande uit rauwe gehakte vis, kruiden, specerijen en citroensap, is een onmisbaar onderdeel van de lokale keuken. Echter, achter de exotische smaken schuilt een dodelijk gevaar: de aanwezigheid van parasitaire wormen.

Een risico op kanker?

Die parasieten, van nature aanwezig in zoetwatervissen uit het Mekong-gebied, zijn verantwoordelijk voor gevallen van galblaaskanker (cholangiocarcinoom). Die vaak fatale ziekte is bijzonder wijdverspreid in de Isaan-regio, waar koi pla veel wordt geconsumeerd. Volgens studies registreert de regio een alarmerend aantal sterfgevallen als gevolg van die vorm van kanker.

Bewustwording en culturele weerstand

In het licht van die gezondheidscrisis proberen artsen de bevolking bewust te maken. Hun inspanningen stuiten echter vaak op verzet van de oudere generatie, die gehecht is aan de culinaire traditie. Ondanks de risico’s weigeren velen het koi pla-recept te veranderen, met het argument dat het koken van de vis, wat nodig is om de parasieten te doden, de smaak van het gerecht verandert.