Terug

Lodz, street art hoofdstad

Kunst vind je in Lodz niet alleen in de musea. De stad staat er – letterlijk – vol van.

Street art Street art

De opvallende muurschilderingen bepalen het uitzicht van de stad. De stad als kunstgalerij. Niet alleen landelijk bekend en bewonderd, maar ook in het buitenland. Het bezorgt Lodz de titel van Street art hoofdstad van Polen. Veel kunstenaars en graffiti-artiesten vonden hun weg naar het centrum van Polen. Artiesten als DALeast, NUNCA, Os Gemeos, de Gentse kunstenaar ROA en Etam Crew zijn verantwoordelijk voor de 170 kunstwerken die de straten van de stad kleuren. De buitengalerij van Lodz beperkt zich niet enkel tot graffiti, maar bevat ook installaties gemaakt met metalen staven, auto-onderdelen en spiegels.

 

Cultuurstad

De derde stad van Polen ademt kunst en cultuur. Altijd en overal. Het gebouw van de oudste energie- en verwarmingscentrale is nu de locatie voor cultuur, wetenschap en kunst: EC1 Lodz – De Cultuurstad. Hier vind je het meest geavanceerde Planetarium van het land, het Nationale Centrum voor Film, de interactieve tentoonstelling van het Centrum voor Wetenschap en Technologie en het opkomende Centrum voor het Beeldverhaal en Interactieve Vertelling.

Centrum voor Wetenschappen en Technologie EC1

 

Avant-gardekunst is troef in het Kunstmuseum ms1 & ms2. De collectie richt zich voornamelijk op werken uit de 19e en 20e eeuw. De werken van Władysław Strzemiński, Katarzyna Kobro en Henryk Stażewski vormen de belangrijke basis van de museumcollectie.

Cinefielen kunnen hun hart ophalen in het Filmmuseum van Lodz. Het unieke en enige museum in zijn soort in Polen, gevestigd in het voormalige paleis van de industrieel, zakenman en textielmagnaat Karl Scheibler. De collectie: camcorders, camera's, filmsetontwerpen, projectoren en memorabilia van de makers van Poolse cinema.

Film muséum

 

Joodse begraafplaats

De Nieuwe Joodse Begraafplaats aan de Brackastraat, in 1892 geopend, was met ongeveer 44 hectare land, ooit de grootste Joodse begraafplaats in Polen. Het land werd destijds geschonken aan de stad door de ‘textielkoning’ Izrael Poznański. Het monumentale mausoleum op de necropolis is gewijd aan de nagedachtenis van de schenker. Sinds 2015 is de begraafplaats opgenomen in de lijst van historische monumenten. Tijdens WO II werd in het Duits-bezette Polen het getto van Lodz ingericht als verzamelpunt voor Joden en Roma-zigeuners. De stadswijk kreeg al snel een bijkomende functie. Het werd een belangrijk industrieel centrum om het Duitse leger te voorzien van alle benodigdheden. Het getto bleef in stand tot augustus 1944. Vooral door de opmerkelijke productiviteit. De resterende bevolking werd toen afgevoerd naar Auschwitz en het vernietigingskamp Chełmno. Toen het Sovjetleger op 19 januari 1945 de stad bevrijdde, werden ze verwelkomt door amper 900 overlevenden.

Jewish cemetery Poznanski Mausoleum

Lees de volledige reportage

Geniet ervan

Oybin

Villa Eulenglück (OYN100)

vanaf €1043 €905 / week

Weissenberg

Wurschen

vanaf €650 €465 / week

Bad Muskau

Zerna

vanaf €464 €422 / week