Londen: zijn de tunnels uit de Tweede Wereldoorlog binnenkort toegankelijk?

cms,
21-10-2023
Neem een duik in de verborgen geschiedenis van Londen: de mysterieuze tunnels uit de Tweede Wereldoorlog maken zich op voor hun opening voor het grote publiek.
tunnel london
Nik Demidko

De Kingsway Exchange Tunnels, 40 meter onder het metrostation Chancery Lane in High Holborn, werden in de jaren 1940 gebouwd om de Londenaren te beschermen tegen de bombardementen van de Blitz tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze tunnels, ooit beschermd door de Britse Official Secrets Act, dienden als uitvalsbasis voor Britse spionnen en waren het zenuwcentrum van de geheime operaties tijdens de Koude Oorlog.

Van bescherming naar communicatie

Na de oorlog werden de tunnels getransformeerd tot de ‘Kingsway Telephone Exchange’, die dienst deed als intern communicatiecentrum tijdens de Koude Oorlog. Ze huisvestten zelfs de ‘hotline’ die de leiders van de VS en de USSR rechtstreeks met elkaar verbond. Later, in de jaren ’80, nam British Telecom de site over en creëerde ‘s er werelds diepste bar voor overheidspersoneel, compleet met speelzaal en tropisch aquarium.

Een immersieve toeristische attractie

Nu is er een ambitieus plan van £220 miljoen om de tunnels om te toveren tot een grote toeristische attractie. Het doel is om een hightech immersieve ervaring te creëren, compleet met gigantische gebogen schermen, interactieve structuren, een technologie die geuren verspreidt en honderden individuele akoestische luidsprekers. Angus Murray, CEO van ‘The London Tunnels’, gelooft dat de tunnels één van de populairste toeristische bestemmingen van Londen kunnen worden.

Een reis terug in de tijd die je vanaf 2027 kan maken

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bezoekers deze adembenemende attractie in 2027 beleven. Met zo’n rijke geschiedenis en een moderne omgeving beloven de tunnels een unieke ervaring te bieden, een combinatie van geschiedenis, technologie en avontuur.