Luchtverkeer: nog heel wat jaren voor het terug normaal wordt?

Julie Docsterd,
27-12-2022
In 2020 zakte het luchtverkeer als een pudding in elkaar dankzij de coronapandemie en de lockdowns die elkaar opvolgden. Maar de terugkeer naar een normaal niveau zou nog enkele jaren op zich kunnen laten wachten...
Jeshoots Com

De Airports Council International of Europe (ACI Europe) heeft zijn geschatte datum voor een volledig herstel van het luchtverkeer uitgesteld naar 2025. Het passagiersverkeer op de 25 luchthavens die in de ramingen zijn opgenomen, zal volgend jaar naar verwachting met nog eens 9% dalen en een terugkeer naar de situatie van vóór de crisis wordt niet verwacht vóór 2025, vergeleken met een prognose van 2024 enkele maanden geleden.

Veel reizigers zijn de afgelopen maanden teruggekeerd naar de luchthavens in Europa, maar de directeur van ACI Europe verwacht nu dat deze groei wat zal afnemen. “We zullen normaal gezien pas volgend jaar ons passagiersvolume van 2017 bereiken,” merkte Olivier Jankovec op.

Onder de donkere wolken in het Europese luchtruim wijst ACI op de onstabiele geopolitieke context, waarbij de oorlog in Oekraïne gevolgen blijft hebben voor verschillende nationale markten. De inflatie weegt ook op de vraag, met sterk stijgende vliegtarieven in de tweede helft van 2022. Ook de door de Chinese autoriteiten opgelegde reisbeperkingen als onderdeel van hun beleid om het coronavirus te bestrijden, vormen een hinderpaal voor een volledig herstel.