Machu Picchu: 5 bijzondere weetjes over dit pareltje!

Julie Docsterd,
31-03-2024
We trekken naar een plek in de bergen die barst van de mysteries, en ontdekken er de 5 verborgen geheimen van Machu Picchu.
Machu Picchu
Eddie Kista

Een citadel tussen hemel en aarde

Machu Picchu ligt op een hoogte van bijna 2.430 meter en is een meesterwerk van integratie in de omgeving. De constructie, in harmonie met de natuur, getuigt van een diep respect voor en begrip van de natuurkrachten.

Machu Picchu
Gabriel Rojas

Indrukwekkend vakmanschap

De architectuur van Machu Picchu toont het gebruik van geavanceerde technieken. Sommige muren zijn gebouwd met uitgehouwen stenen die zonder mortel in elkaar passen, zo precies dat er geen mes tussen past! Een bewijs van uitzonderlijk vakmanschap.

Machu Picchu
Pedro Lastra

Een astronomische kalender

De Zonnetempel en de ‘Intihuatana’ (de astronomische zonnewijzer) werden gebruikt voor zonnerituelen en voor tijdsmeting. Deze bouwwerken tonen de vergevorderde kennis van astronomie van de Inca’s.

Ecologisch avant-la-lettre!

De terraspercelen van Machu Picchu zijn niet alleen indrukwekkend, ze getuigen ook van het waterbeheer en de duurzame landbouw die de Inca’s toepasten. Een geavanceerd irrigatiesysteem maakte het mogelijk om gewassen te verbouwen, en dat ondanks het bergachtige terrein.

Mysterie: waartoe diende het

Het ware doel van Machu Picchu blijft een mysterie. Was het een religieus heiligdom, een koninklijk paleis of een strategische voorpost? De diversiteit van de structuren suggereert dat het meerdere doelen kan hebben gediend, wat getuigt van de complexiteit van de Incabeschaving. Wat algemeen lijkt te worden aanvaard, is dat het de residentie was van de Incakeizer Pachacútec.

Machu Picchu
Gabriel Rojas