Mag je als gepensioneerde in het buitenland gaan wonen?

Jan Roodhooft,
30-07-2023
Je bent op pensioen en ontvangt een pensioenuitkering. Of je bent arbeidsongeschikt en ontvangt een ziekteuitkering. Riskeer je de uitkering dan te verliezen als je in het buitenland gaat wonen? Met welke regels moet je rekening houden?
sk

Pensioen

Als je op pensioen bent en in het buitenland gaat wonen kan je zonder meer je Belgische pensioenuitkering behouden. Dit geldt zowel als je actief was als ambtenaar, werknemer of zelfstandige. Je kan je pensioenuitkering zelfs laten betalen op een rekening die je in het buitenland opende.

Voor je in het buitenland gaat wonen moet je de pensioendienst wel 2 maanden vóór je vertrek op de hoogte brengen van je verhuis.

Afhankelijk van het land waar je gaat wonen kan je bovendien geregeld een zogenaamd levensbewijs ontvangen. Dat moet je dan invullen, laten valideren door een bevoegde lokale overheid en terugsturen. Doe je dat niet, dan riskeer je dat de betaling van je pensioen wordt geschorst.

Ziekteuitkering

Ook als je een ziekte-uitkering ontvangt kan je naar een ander land verhuizen.  Je hebt daarvoor trouwens geen toestemming nodig van de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Je moet je Belgisch ziekenfonds wel op de hoogte brengen van je vertrek en hieraan het adres van je verblijf- of woonplaats meedelen.  Dit laat je ziekenfonds toe je ter plaatse te laten oproepen door de bevoegde instelling om je arbeidsongeschiktheid te controleren.

De adviserend geneesheer zal dan de verlenging van de erkenning van je arbeidsongeschiktheid voorstellen of daarover beslissen zodra hij het controleverslag van de buitenlandse instelling heeft ontvangen.

 

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)