Mag je een medereiziger met je auto laten rijden als je op reis gaat?

Je gaat met je wagen op reis met enkele vrienden. Mag je dan het stuur laten overnemen door één van je reisgenoten of riskeer je dan niet verzekerd te zijn? Gelden er andere regels als je met een bedrijfswagen op reis gaat?

Mira Kireeva

Stuur overnemen mag

In principe is er niets op tegen dat één van je reisgenoten het stuur overneemt als je onderweg bent.  Voorwaarde is dan wel dat deze persoon een geldig rijbewijs heeft en aan alle wettelijke voorwaarden voldoet om met de wagen te rijden. Je moet je verzekeraar ook niet voorafgaand op de hoogte brengen dat iemand anders het stuur even zal overnemen.

Een ongeval en dan?

Heeft je reisgenoot een ongeval terwijl die met de wagen rijdt en is hij niet in fout, dan zal de verzekeraar van de aansprakelijke voor het ongeval je schade vergoeden. Veroorzaakt de reisgenoot in kwestie een ongeval met je wagen en is je reisgenoot daarbij in fout, dan zal je verzekeraar de schade die aan derden wordt toegebracht vergoeden.

En je eigen schade?

Veroorzaakt de passagier een ongeval en ben je niet omnium verzekerd, dan kan je hem eventueel wel aansprakelijk stellen voor je eigen schade. Ben je zelf inzittende en vraagt de eigenaar van de wagen om even het stuur over te nemen, vraag dan of deze wel omnium verzekerd is.  Zo niet blijf je maar beter weg achter het stuur.

Bedrijfswagen

Ga je met je bedrijfswagen op reis, dan is het opletten geblazen.  Vaak staat er in de car policy van het bedrijf waar je werkt een clausule dat er niemand anders dan jezelf of de mensen met wie je samenwoont met de wagen in kwestie mag rijden.  Hou je je daar niet aan dan riskeer je voor bepaalde kosten te moeten opdraaien.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆