Met een ballon in een de stratosfeer reizen, lijkt je dat wel iets?

Julie Docsterd,
09-04-2023
Stratosferische ballonnen zijn enorme ballonnen die in de stratosfeer kunnen vliegen, een laag van de aardatmosfeer tussen ongeveer 10 en 50 km hoogte. Die ballonnen zouden wel eens een nieuwe reistrend kunnen worden... Voor de erg gegoede bevolking!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Zephalto (@zephalto)

De ballonnen worden voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt, om atmosferische maatregelen te nemen of om de aarde te observeren vanuit de lucht. De laatste jaren is er een nieuw gebruik opgedoken: toeristische reizen. Inderdaad, verschillende bedrijven bieden nu reizen in een stratosferische ballon aan om een “unieke en onvergetelijke” (dat kunnen we ons wel voorstellen!) ervaring te beleven. Zo ook het bedrijf Zephalto, dat aangekondigd heeft dat het vanaf 2024 ruimtereizen in een stratosferische ballon zal aanbieden.

Enkele duizenden euro’s voor 6 uur!

Het concept van de reizen is simpel: reizigers stappen aan boord van een enorme ballon die langzaam in de stratosfeer stijgt en een spectaculair uitzicht biedt over de aarde. Op een hoogte van ongeveer 30 kilometer kunnen passagiers genieten van “zero gravity-ervaring voor ze weer naar de aarde afdalen. De reizen duren ongeveer 6 uur en zijn pet een prijskaartje van enkele duizenden euro’s bestemd voor een rijk doelpubliek.

Voor die “ultrarijken” zijn stratosferische ballonnen een interessant alternatief voor traditionele ruimtereizen, die veel duurder zijn en voorbehouden zijn voor professionele astronauten. Bovendien zijn ze beter voor het milieu, want ze verbruiken geen vervuilende brandstof en laten geen afval achter in de ruimte.

Oeps…

Het is echter belangrijk om te onderstrepen dat deze reizen nog in een testfase zitten en dat er risico’s verbonden zijn met de stijging in de hoogte, zoals druk- en zuurstofproblemen. Bedrijven die dit soort reizen aanbieden, moeten dus garanderen dat alle veiligheidsmaatregelen genomen zijn om de veiligheid van de passagiers de waarborgen.