Terug

Moet je de boete betalen als je geflitst wordt in het buitenland?

20/12/2021

Als je met je auto naar het buitenland reist en je daar niet aan de snelheidslimieten houdt, bestaat de kans dat je geflitst wordt. Kan je dan riskeren de boete niet te betalen als die naar je thuis wordt gestuurd?

Denny Muller

Uitwisseling van informatie

Als je vroeger geflitst werd in het buitenland was de kans groot dat je de boete niet kreeg thuis gestuurd omdat de plaatselijke politie niet aan je gegevens raakte.  Tegenwoordig geldt dat niet meer nu die gegevens binnen Europa wel worden uitgewisseld.  Word je bv. geflitst in Frankrijk, Duitsland of Nederland, dan kan je ervan op aan dat je de boete zal toekrijgen.

Niet-betalen, en dan?

Betaal je de boete niet dan is de kans reëel dat die ook in België zal worden ingevorderd.  Bovendien loop je het risico  dat je zal tegengehouden worden als je terugkeert naar het land in kwestie waarbij je dan alsnog zal moeten betalen.  Ga je met de wagen naar het land in kwestie dan zou die ook in beslag kunnen worden genomen.  Hou er ook rekening mee dat je dan bovenop de boete riskeert bijkomende kosten te moeten betalen.

Weet trouwens dat je in bepaalde landen een ‘korting’ krijgt op de boete als je die binnen een bepaalde tijd na het ontvangen daarvan betaalt.

Betwisten?

Heb je goede redenen om de boete te betwisten, dan kan je daartoe overgaan.  Hou er wel rekening mee dat je hierbij de spelregels zal moeten naleven die gelden voor betwistingen in het land in kwestie.  Je moet dan de procedure volgen die vermeld wordt op de brief of website. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan temeer omdat de procedure veelal verloopt in de taal van het land waar je de boete hebt opgelopen.

Vertaling vragen

Krijg je de boete toegestuurd in een andere taal, dan kan je wel eens vragen dat men je een vertaling bezorgt. Krijg je die niet en betaal je niet dan riskeer je wel alsnog problemen als je terug naar het land in kwestie reist. Kan je de boete niet echt betwisten dan is het dus aangewezen ze toch te betalen ook al krijg je ze toegestuurd in een verkeerde taal.