Natuurwonder: focus op het Nationaal Park van Lençóis Maranhenses in Brazilië, een levendige woestijn!

Julie Docsterd,
16-02-2024
Het Nationaal Park van Lençóis Maranhenses in Brazilië is een woestijn met witte duinen, met daarin kristalheldere baaien… een adembenemend natuurspektakel dat aan onze kant van de Atlantische Oceaan totaal onbekend is!
Lençóis Maranhenses
Marcus Dall Col

Het park is een fascinerend voorbeeld van een geologisch fenomeen: de duinen worden gevormd door de opeenhoping van zand dat door oostelijke winden wordt aangevoerd, waardoor een voortdurend veranderend landschap ontstaat met ook zoetwaterlagunes! Vooral dan tijdens het regenseizoen, wanneer de woestijn natter wordt.

Lençóis Maranhenses
Marcus Dall Col

De Lençóis Maranhenses bieden een landschap van prachtige contrasten, waar immense witte zandduinen samensmelten met lagunes die ontstaan door de seizoensregens. Dit unieke fenomeen creëert een vergankelijk en dynamisch ecosysteem, waar het leven explodeert tijdens het regenseizoen.

Lençóis Maranhenses
Marcus Dall Col

Ondanks het woestijnachtige uitzicht vind je in de Lençóis Maranhenses een opvallend goed aangepaste flora en fauna. Tijdens het regenseizoen wemelt het in de lagunes van de vissen, die worden aangevoerd door de rivieren die het park met de zee verbinden, of die zich ter plaatse voortplanten. Deze tijdelijke oase trekt ook een verscheidenheid aan trekvogels aan.

Lençóis Maranhenses
Marcus Dall Col

De vele lagunes, waaronder de beroemde Lagoa Azul en Lagoa Bonita, bevatten kristalhelder water dat ideaal is om in te zwemmen. Het opvallende contrast tussen het blauw van het water en het wit van de duinen biedt panoramische vergezichten en een zwemervaringen die uniek zijn in de wereld.