New York verscherpt de regels voor Airbnb: dit is het einde van de kortetermijnverhuur!

Julie Docsterd,
01-10-2023
Als reactie op de huizencrisis legt New York nieuwe beperkingen op aan kortetermijnverhuur via Airbnb. Wat zijn de gevolgen?
Colton Duke

Sinds 5 september voert New York strengere wetgeving in voor toeristische verhuur. De belangrijkste maatregelen zijn:

– Een verbod op verhuur van minder dan 30 dagen via Airbnb, tenzij de verhuurder zich registreert bij de stad.

– De verhuurder moet bewijzen dat hij of zij in de te huur aangeboden accommodatie woont en dat hij of zij fysiek aanwezig zal zijn tijdens de verhuurperiode.

– Een verhuurder mag slechts twee personen tegelijk huisvesten.

– Verhuurders die zich niet aan deze regels houden, kunnen boetes krijgen tot 5.000 dollar voor recidivisten.

Gevolgen voor Airbnb en grote steden

Airbnb, dat de nieuwe regels voor de rechter heeft aangevochten, ziet de maatregelen als een “de facto verbod” op zijn diensten in New York. Het platform is ook verplicht om te controleren of verhuurders correct geregistreerd zijn voordat ze verhuurkosten in rekening brengen. Dit besluit kan een inspiratiebron zijn voor andere steden die te maken hebben met spanningen op de vastgoedmarkt, zoals Amsterdam, Berlijn en Parijs, waar al beperkende maatregelen zijn ingevoerd of worden besproken.

Context en problemen

De stad New York schat dat bijna 10.000 woningen getroffen kunnen worden door deze nieuwe regelgeving. Het doel is om deze woningen terug te brengen op de woningmarkt en tegelijkertijd het misbruik te beperken dat geassocieerd wordt met toeristische verhuur. Deze aanpak maakt deel uit van de wens om te reageren op de woningcrisis en tegelijkertijd terug te keren naar de oorspronkelijke geest van Airbnb, namelijk het delen van de eigen accommodatie.