Nog nooit van Dorset gehoord? Ga er op vakantie!

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Het is écht niet nodig om duizenden kilometers te reizen om een complete verandering van omgeving te ervaren...

Bijna onbekend in onze contreien is de Dorset-regio, gelegen in Zuidwest-Engeland. Het is een opmerkelijke groene omgeving, ondergedompeld in een duizendjarige cultuur en genesteld aan de oevers van een van de mooiste zeekusten van Europa. De kustlijn maakt zelfs deel uit van het UNESCO-werelderfgoed en vertegenwoordigt maar liefst 185 miljoen jaar van de geschiedenis van onze planeet. We komen indrukwekkende rotsen tegen, maar ook duizenden fossielen, die elke winter worden aangepakt door de stormachtige getijden die de modder en klei van de kust wegspoelen.

Het landschap verandert hier voortdurend en daaraan hebben we spectaculaire plaatsen als de Hooken Landslide, Chesil Beach en Durdle Door te danken. Deze variëteit leent zich voor een opvallende diversiteit aan vogels en wilde dieren, waaronder pijlstormvogels en dolfijnen.

Aan tafel!

Dorset is ook een gastronomische regio. De streek staat bekend om tal van lokale producten die vaak het biologische label dragen. De 4.000 boerderijen van Dorset produceren dagelijks groenten en fruit, maar ook vleeswaren, allerlei soorten confituur en zelfs taarten en koekjes. Deze lokale producten kan je kopen op de vele markten die het hele jaar door in de regio te vinden zijn. De meeste boerderijen verkopen hun producten ook rechtstreeks aan de bewoners. En als het marktdag is, bruisen de dorpen van de activiteiten, met het hele jaar door verschillende gastronomische festivals.

De Dorsetse keuken is meer dan ooit in overeenstemming met de tijdsgeest, zowel in de eenvoud van aanpak als in de eerlijkheid van smaken en het gebruik van verse streekproducten. En omdat de regio bekend staat om zijn vruchtbare gronden, een mild klimaat en de nabijheid van de zee, is het een plek waar je echt vanalles kan krijgen: van gastronomische menu’s tot lichte lunches en traditionele hapjes in cafés. Niet voor niets is er een grote verscheidenheid aan zeer goede restaurants, herbergen, maar ook thee- en koffiehuisjes.
Een van de lokale specialiteiten is roomthee, geserveerd met verse melkbroodjes, aardbeiengelei en een royale lepel gestremde room. Andere gerechten zijn verrassend sappig, zoals vleespasteien. Biefstuk en niertaart, varkensvleestaart, cornish-pastei of shepherd’s pie, het kan allemaal. Engelsen hebben trouwens de gewoonte om het vlees te beschermen of zelfs te verbeteren, door het onder een laagje kruimeldeeg te verbergen.

Ook mag je de gesmoorde Dorset-steak niet missen. Die wordt bereid met worstvlees en port, en meestal geserveerd met peperkoek of cidertaart. Dorset telt ook enkele lokale brouwerijen, zoals de familiebrouwerij Palmers in Bridgestone, die al sinds 1794 actief is. En dankzij het milde klimaat zijn er zelfs wijngaarden te vinden.

Let’s talk cheese!

Dacht je dat Nederland, Zwitserland, Frankrijk of zelfs België een monopolie op kaas bezitten? Niets is minder waar! Aan de andere kant van het Kanaal worden meer dan 700 kaassoorten geproduceerd, genoeg dus om de oude clichés te begraven die beweren dat de Britten alleen goed zijn in het produceren van Cheddar en Stilton.

Dorset Blue Vinney is een kaas van koemelk waarvan de room is verwijderd voor boter, en is daarom zwakker dan Stilton met gepasteuriseerde melk. Dorset Red is een harde kaas, meer oranje dan rood, die doet denken aan Cheddar, hoewel de smaak en het aroma veel rokeriger zijn. Dorset produceert ook eigen Cheddar, een genot in vergelijking met wat je kunt vinden in Europese supermarkten. Tot slot is het ook mogelijk om Brie te vinden die eerlijk gezegd minstens even lekker is als de brie uit Normandië.

Weet trouwens dat de Engelsen kaas eten in combinatie met droge en gezouten koekjes, en na het dessert maar voor de koffie. Koekjes, lichter dan brood, hebben het voordeel dat ze je maag niet vullen. Het is ook niet ongewoon om er een glas porto bij te drinken, een drankje dat heerlijk samengaat met een goed gerijpte Cheddar of met een licht kruidige Stilton.