Notre-Dame de Paris: de glas-in-loodramen zullen ongetwijfeld spraakmakend zijn!

Julie Docsterd,
27-12-2023
Emmanuel Macron heeft een ambitieus project onthuld voor de Notre-Dame de Paris: de toevoeging van hedendaagse glas-in-loodramen om de 21e eeuw weer te geven.
notre dame de paris
Hannah Reding

De Franse president Emmanuel Macron heeft een belangrijk project aangekondigd voor de Notre-Dame-kathedraal in Parijs, die in 2019 door brand werd verwoest. Met nog een jaar te gaan voor de geplande heropening van de kathedraal, onthulde hij de creatie van eigentijdse glas-in-loodramen die bedoeld zijn om de 21e eeuw te symboliseren.

Op schema

Tijdens zijn bezoek aan de bouwplaats lanceerde Macron het aftellen naar de heropening van de Notre-Dame, gepland voor 8 december 2024. Hij was blij dat de ambitieuze reconstructie van vijf jaar op schema zit en wees op de recente verschijning van de nieuwe torenspits op een hoogte van 96 meter.

Glas-in-lood bestellen

Het project voor de nieuwe glas-in-loodramen was een antwoord op een verzoek van Monseigneur Laurent Ulrich, aartsbisschop van Parijs. Macron kondigde een wedstrijd aan voor hedendaagse kunstenaars om een serie van zes glas-in-loodramen te maken voor de zuidelijke zijkapellen van het schip.

De oude glas-in-loodramen, daterend uit Viollet-le-Duc, evenals de haan die tijdens de brand viel, zullen worden bewaard in een toekomstig museum van de reconstructie van de Notre-Dame, dat zijn deuren zal openen in de gebouwen van het Hôtel-Dieu op het Île de la Cité.