Oise: onze beste ideeën voor een sportief weekend!

Florence Brigode,
18-01-2022
Één van je goede voornemens voor dit jaar is ongetwijfeld meer sporten. Een uitstekend idee! En om je aan te moedigen om je voornemens vol te houden, stellen we voor om je sportschoenen aan te trekken om je uit te leven in het o zo mooie Franse departement Oise. De natuur is er een open uitnodiging om wandel- en fietstochten te maken. En er zijn mogelijkheden te over: het is aan jou om je eigen programma samen te stellen.
Un Monde à vélo

Meer weten

De kleine koningin

Aan fietsroutes geen gebrek en natuurlijk moeten we je vertellen over de ‘Scandiberique-EuroVélo 3‘. Deze route, die Noorwegen met Spanje verbindt en zich over 1700 km uitstrekt, doorkruist de Oise: een fietsavontuur om heel wat verschillende erfgoedlocaties te ontdekken! De paden met burchtkerken volgen elkaar op en aan de andere kant van het kanaal kan je, dankzij de kracht van je kuiten, de kathedraal van Noyon zien voordat je aankomt in Compiègne. Nog wat meer trappen en na Compiègne zie je Senlis, met zijn stadswallen, zijn kathedraal, zijn kasteel en verderop de abdij van Chaalis en het bos van Ermenonville. Een ongelooflijke route die cultuur en sport combineert en ervoor zorgt dat je op avontuur kan trekken.

Château de Chantilly Un Monde à Vélo

Maar we moeten je ook vertellen over de ‘Avenue Verte Londres-Paris‘: deze andere route met een mooie reputatie, omvat 470 km tussen Parijs en Londen, waarvan 132 km in de Oise: genoeg om je kuiten te trainen terwijl je geniet van het landschap met afwisselend kleine stadjes, charmante dorpjes, moerassen, velden en uitgestrekte bosgebieden! Er zijn veel plaatsen te ontdekken: de abdij van Saint Germer de Fly, de kathedraal van Beauvais, het domein van Chantilly, om er maar een paar te noemen. Stopplaatsen waar je van je fiets kan stappen en even op adem komen!

En te voet?

Ook wandelliefhebbers komen niets tekort. Waarom probeer je niet de wandeling naar de ‘Mont Alta‘ in het bos van Halatte. Dit bos, één van de meest opmerkelijke in de regio Hauts-de-France, zal je weten te ontroeren. Het biedt evenveel lange rechte paden als verborgen bochtige paden: aan jou om te kiezen tussen heuvels en hellingen, uitgestrekte wouden en dichtbeboste bergen. Een wandeling in een even wilde als vredige omgeving!

Mont Sainte Hélène – Saint-Pierre-ès-Champs Xavier Renoux - Oise Tourisme

Als je liever de hoogte opzoekt, probeer dan de ‘Mont Sainte Hélène‘ wandeling. Deze 190 meter hoge heuvel biedt een adembenemend uitzicht op de Epte en laat je een vegetatie zien die doet denken aan het zuiden: de schrale bodem van dit natuurgebied laat mediterrane planten groeien. Een niet te missen natuurgebied, waar lindebomen, orchideeën en vlinders zoals de Parelmoerblauwe Argus, een zeldzame soort in Picardië, naast elkaar te vinden zijn!

Escape forest kampvuur B. Teissedre 2021Escape Forest

Er zijn ook themawandelingen. Vanuit Chantilly biedt een Ayurveda-beoefenaar je rustige wandelingen aan waarbij ze je laat kennismaken met de oudste holistische geneeskunde ter wereld. Nog een leuke manier om de omringende natuur te ontdekken en beter te ademen. Ook sportliefhebbers met een honger naar bijzonder avontuur komen in de Oise aan hun trekken. Raadsels, hints, een schatkaart en een heus hindernissenparcours: dat is wat het Escape Forest je biedt. Je slaapt in een tent of een hut, bereidt zelf je eten: een echt leven als ontdekkingsreizigers, zonder telefoon en 20 uur volledig ondergedompeld worden in het bos staan je te wachten.

Maison des 5 sens FLAMENT ANNE SOPHIE

Welke activiteit je ook kiest, en aan welk tempo, vergeet niet om ook af en toe rust te nemen! Het aanbod van accommodatie is net zo talrijk als aangenaam. Het pension L’Atelier 19 combineert comfort en wellness: frisse buitenlucht en massages staan beiden op het programma. Het T’Aim Hôtel belooft dan weer volledige ontspanning met een gastronomisch diner en spa. De Chambres de la Vallée Surelle neemt je mee in een authentieke sfeer: zelfgemaakte confituur en gezelligheid gegarandeerd. Het gastenverblijf ‘Aux 5 sens’ hult je dan weer in zachtheid dankzij de eigen spa waar je de dagelijkse sleur helemaal vergeet.

Stel je bezoek niet langer uit en trakteer jezelf op een sportieve vakantie in de Oise: het zal je zoveel goed doen! Hier is nieuwe ervaringen aandurven en het prikkelen van je zintuigen bijna een manier van leven!

Meer weten