Terug

Onderweg voor een koninklijke escapade in Rochefort Océan!

05/05/2022

Als drager van het prestigieuze label ‘Ville d’Art et d’Histoire’, stad van kunst en geschiedenis, is Rochefort bijzonder trots op zijn prestigieuze verleden. Een koninklijke stad die je het hele jaar door kan ontdekken, met een rijk materieel en immaterieel patrimonium. En geloof mij, een bezoek zal in je geheugen gegrift blijven!

David Compain

De stad die we vandaag Rochefort noemen, ontstond in de 17de eeuw toen Zonnekoning Lodewijk XIV besloot om er een arsenaal voor het leger en de marine te bouwen met de ambitie er het grootste en mooiste van het koninkrijk van te maken. Een stad met een koninklijke bestemming, ontworpen en gebouwd volgens een dambordplan, die haar definitieve uiterlijk kreeg dankzij de zeeofficier Michel Bégon, die de heropbouw in gekapte steen bewerkstelligde.

Net als ik kan je niet anders dan gecharmeerd geraken door de lange en brede lanen, maar ook door de private herenhuizen, de talrijke smeedijzeren balkons, de beeldhouwwerken en de architecturale details die getuigen zijn van deze schitterende tijd. Al deze elementen geven de stad haar onnavolgbare koninklijke karakter.

Gebouwen met een rijke geschiedenis

Ik begon mijn bezoek aan dit uitzonderlijke erfgoed met het ontdekken van het plaatselijke ‘kroonjuweel’, het Arsenaal van Rochefort. De plek biedt verschillende prestigieuze attracties: de Corderie Royale, het fregat Hermione (dat momenteel in Bayonne wordt opgeknapt), het nationaal museum van de marine, de reuzeperiscoop, de Accro-mâts en de Oceana Lumina show. Een uniek toeristisch aanbod gegroepeerd onder de naam L’Arsenal des Mers, om de geschiedenis van het maritieme avontuur te beleven. Van 12 juli tot 27 augustus 2022 is in l’Arsenal des Mers El Galéon Andalucia te zien, een waarheidsgetrouwe reconstructie van een Spaans galjoen in de Radoub-vorm van het fregat Hermione.

Corderie royale Julie Paulet

Mijn eerste ‘coup de coeur’ is ongetwijfeld de Corderie Royale, die vandaag de dag nog steeds één van de meest opmerkelijke plaatsen van het Franse zeeavontuur is. Deze 374 meter lange koninklijke werkplaats is een juweel van pre-industriële architectuur en werd gebruikt voor de productie van de touwen die nodig waren voor de zeilschepen van de marine. Helaas was ze niet opgewassen tegen de komst van staalkabels en stoomschepen en moest ze in 1862 haar activiteiten staken. De corderie sloot zijn deuren voorgoed in 1927, samen met het Arsenaal.

Een permanente tentoonstelling op de site neemt je als bezoeker mee op een reis terug in de tijd om de oorspronkelijke functie van het gebouw te ontdekken. Met een interactief spektakel, workshops spinnen, touwmaken en nettenworkshops kon ik een middag lang de prachtige geschiedenis van de fabriek herbeleven.

Ongewoon en Instructief

Terug in de stad stapte ik ‘s middags binnen in het Hèbre museum, het kunst- en geschiedenismuseum van de stad, dat op het gelijkvloers een reliëfkaart van Rochefort uit 1835 tentoonstelt in een ruimte die gratis toegankelijk is. Het is een geweldige manier om de stad te doorgronden, in één oogopslag!

Mijn tweede favoriet is de ‘Ecole de Médicine Navale’. Als eerste school in zijn soort ter wereld, werden er meer dan 240 jaar lang chirurgen voor oorlogsschepen opgeleid. Ik ontdekte een instelling zoals die aan het eind van de 19de eeuw was, met verrassende verzamelingen anatomie, plantkunde, zoölogie en etnografie, maar ook een zeldzame wetenschappelijke en maritieme bibliotheek.

Alles over de scheepsbouw

Musée de la Marine Julie Paulet

Het ‘Musée National de la Marine’ is gehuisvest in het voormalige Hôtel de Cheusses, dat de residentie was van de marinecommandanten van Rochefort. Het museum blikt terug op het onvoorstelbare avontuur van het grote arsenaal, zoals dat door Colbert bedoeld was. Daar kon ik alle facetten van de militaire scheepsbouw ontdekken, van de evolutie van technieken tot uitvindingen en experimenten in de loop der tijden. Modellen, werktuigen, schilderijen en beeldhouwwerken vertellen het verhaal van de plek, terwijl ze je ook uitnodigen om in je verbeelding fabelachtige verre reizen te maken.

Niet te missen ter plaatse

De agenda van Rochefort Océan is al erg vol voor het komende seizoen! Een waaier van activiteiten en evenementen die jong en oud zullen bekoren, of je nu op zoek bent naar ontspanning, ontdekking of zelfs avontuur. Hieruit heb ik gekozen:

 

Andere evenementen tijdens deze zomer: