Ontdek het Centrumkanaal op een elektrische boot

Julie Docsterd,
06-05-2024
Droom je al een tijd van erop uit te trekken met een boot, maar heb je geen vaarbewijs? Geen enkel probleem! Op het Centrumkanaal kan je op pad met kleine elektrische bootjes die door iedereen bestuurd kunnen worden. Ik trok er met mijn twee zoons op uit om het te proberen!
strepi thieu
Maison du Centre

Goed nieuws voor watersportfans, want de elektrische bootjes op het Centrumkanaal zijn vanaf 27 april weer beschikbaar. Of je nu met z’n tweetjes bent, met de familie op stap wil of een uitstapje zoekt om met vrienden of alleen te ondernemen: het ruime sop kiezen in een van deze emissievrije boten is altijd een goed idee, om zo vanop het water de duizend en één charmes van het kanaal te ontdekken. Ook personen met beperkte mobiliteit zijn welkom in een nieuwe boot die plaats biedt aan 9 personen, waarvan één met beperkte mobiliteit. De ideale activiteit dus om met de familie te ondernemen!

Een unieke plek

Als je een beetje zoals ik bent, is het moeilijk om niet betoverd te raken door de charme van het Centrumkanaal en zijn omgeving. Er hangt een unieke sfeer die doet denken aan lang vervlogen tijden en die je bijna verplicht om al je stress achter te laten en je te laten meevoeren door het water. De tocht biedt ook de perfecte kans om jongere passagiers te laten kennismaken met Belgiës verleden als een van de grootste industriële spelers van de wereld, waarvan de invloed nog tot vandaag op vele plaatsen merkbaar is. Het Centrumkanaal is een stille getuige van deze revolutionaire periode, dat zie je meteen aan de vier bootliften, die vooral voor kinderen erg indrukwekkend zijn. Eeuwen later zijn de liften nog steeds in dienst, zo doen ze dienst als levend bewijs van de industriële revolutie in ons land. Een geschiedenisles om nooit te vergeten!

strepi thieu
Maison du Centre

In stilte genieten

Voor we richting de opstapplaats reden, reserveerde ik ons familie-uitje op de website van het Centrumkanaal. Je kan ook bellen naar 078 05 90 59 als je praktische vragen hebt. De tocht neemt ongeveer een uur in beslag, en je vertrekt en meert weer aan in de kleine haven in Houdeng-Goegnies, niet ver van La Louvière. Na het aandoen van de reddingsvesten en een korte uitleg, konden we aan boord. De kleine bootjes voor 5 personen lieten zich makkelijk besturen en zijn ideaal om de charme van dit historische kanaal te ontdekken. De rust die er vandaag heerst, staat in schril contrast met de miljoenen ton steenkool en metaal die hier doorheen de jaren vervoerd zijn. Je zou het bijna niet geloven, als je op een rustig tempo door het vredige water – dat niet meer commercieel gebruikt wordt – vaart. Het was er opvallend stil, je hoorde alleen het rustige klotsen van het water en het fluiten van de vogels. Voor zowel mijn zoons als voor mij was het een dag om nooit te vergeten!

Praktische info

Goed om te weten: de boottochten kunnen niet geannuleerd of terugbetaald worden. Houd er zeker ook rekening mee dat je 15 minuten voor vertrek ter plaatse moet zijn om je aan te melden aan het informatiepunt, rechts van de ingang (huisnummer 90 op de rue Tout-Y-Faut in Houdeng-Goegnies). Je kan boten huren voor 5, 7 of 9 personen voor een prijs van respectievelijk € 45, € 60 en € 80 per uur, en dat tussen 27 april en 29 september, telkens van 10 tot 18u (laatste vertrek om 17u). Op maandag is er geen verhuur mogelijk. Vergeet ook je identiteitsbewijs niet!

Nog vragen? Contacteer dan zeker het toerismekantoor van het Centrumkanaal.

In samenwerking met Centrissisme, la Maison du Tourisme du Pays du Centre