Ontvang je je pensioen nog als je in het buitenland verblijft?

Jan Roodhooft,
30-11-2021
Je bent gepensioneerd en denkt eraan om een groot gedeelte van het jaar in je optrekje in het buitenland door te brengen of daar zelfs definitief naartoe te verhuizen. Krijg je je pensioen dan nog uitbetaald en moet je daarvoor bepaalde formaliteiten vervullen?

Pensioen blijft behouden

Het is niet omdat je een groot gedeelte van het jaar in het buitenland woont of dat je zelfs definitief naar daar verhuist dat je daardoor je pensioeninkomen noodzakelijk zou verliezen. In principe behoud je wel degelijk je pensioen ongeacht waar je gaat wonen of verblijven. Op de website Werk & verblijf in het buitenland | Federale Pensioendienst (fgov.be) kan je zien dat er een beperkt aantal uitzonderingen zijn op deze regel.

Hoe betaald?

Als je in het buitenland woont kan je je pensioen gewoon verder  op je bestaande rekening in België laten overschrijven.  Je kan ook in het land waarnaar je verhuist een rekening openen en daarop je pensioen laten overschrijven dan wel dat laten overschrijven op een rekening geopend in een ander land van de Europese Economische Ruimte.  Je kan het pensioen ook laten betalen via een internationaal betaalmiddel op je  adres.

Verwittigen

Als je verhuist naar het buitenland moet je de pensioendienst schriftelijk op de hoogte brengen van je verhuis.  Dat moet je doen via een brief die je ondertekent (het volstaat dus niet te bellen of een mail te sturen).  Je mag de door jou ondertekende brief wel inscannen en via het contactformulier bezorgen.  Je moet die brief versturen  2 maanden voor je vertrek. In deze brief moet je onder andere de datum van je vertrek en je nieuw adres bezorgen.

Levensbewijs

Voor heel wat landen geldt dat als je daarnaar verhuist je geregeld een levensbewijs zal moeten bezorgen aan de pensioendienst. Je zal hiervoor op geregelde tijdstippen een formulier toegestuurd krijgen.  Als je dat ontvangt heb je dertig dagen de tijd om dat ingevuld terug te sturen. Doe je dat niet dan zullen alle pensioenbetalingen aan jou geschorst worden.