Op vakantie via huizenruil?

Als je goedkoop op vakantie wil gaan kan je er aan denken om te kiezen voor een formule van huizenruil. Waarop moet je dan zoal letten? Hoe zorg je ervoor dat je dan voldoende verzekerd bent?

Vacancesweb.be

Bij een formule van huizenruil wissel je van huis met iemand die woonachtig is op je vakantiebestemming. Deze persoon neemt voor een tijdje zijn intrek in jouw huis en jij in het zijne. Hiervoor betaal je wederzijds niets.

Geen specifieke wetgeving

Er bestaat geen specifieke wetgeving die van toepassing is op een huizenruil. Er kunnen op de website waarlangs je werkt wel spelregels opgelegd worden. Neem die door vooraleer je beslist aan de huizenruil te doen.

Afspraken maken

Bovendien kan je met de andere partij een aantal afspraken maken over welke toestellen precies mogen worden gebruikt, hoe internationale telefoongesprekken worden afgerekend enz. Het is niet gebruikelijk om een waarborg overeen te komen. Sommige websites verbieden het zelfs om dat te doen.

Denk aan de verzekering

Verwittig je verzekeraar alleszins vooraleer je aan een huizenruil gaat doen. Vraag hem of je verzekerd bent tegen eventuele schade die je veroorzaakt op je vakantiebestemming. Kijk ook na of je voldoende verzekerd bent voor het geval diegene die zijn intrek neemt in jouw huis daar schade veroorzaakt. Als je niet voldoende verzekerd bent, kan je een bijkomende verzekering afsluiten.
Hou er ook rekening mee dat het zou kunnen gebeuren dat de huizenruil uiteindelijk niet doorgaat omdat je contractspartij ‘afhaakt’. Probeer dan ook een annulatieverzekering te nemen die dit dekt en je bv. vergoedt voor je vlucht die niet doorgaat.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆