Op weekend met Florence: proeven van de herfst in de Ardennen!

Eentje is geentje, en dus trekt Florence opnieuw op herfstontdekkingstocht naar de Ardennen. Op het programma: bezoeken, lokale gastronomie, verkwikkende wandelingen en… pure ontspanning!

D. Closon

Eén van mijn beste vriendinnen woont ver weg, in de Ardennen. Dus spreken we om de beurt bij elkaar in de buurt af. Dan rijdt de ene veel en de andere nauwelijks. En de keer daarna omgekeerd. Deze keer was het mijn beurt om een lange rit te maken.

Op naar Marche-en-Famenne, in de provincie Luxemburg. We hadden afgesproken in de brasserie van Hôtel Le Quartier Latin, pal in het voetgangersgebied. Wat een prachtige plek: licht marmer, zacht hout en elegant gebogen ijzersmeedwerk. Ik ging voor de risotto met wilde paddenstoelen en verse truffels. Mijn vriendin koos voor de wildterrine met vijgenchutney en toast. Wat een feestelijk weerzien!

Daarna maakten we een ontspannen wandeling door Marche-en-Famenne. De Saint-Remacle kerk, de winkeltjes, de Ponthier-fontein, de bronzen beelden die de oude ambachten van Marche herdenken op de stadsboulevard… Ik liet me leiden door mijn vriendin: de wandeling bracht ons naar de kerk van Saint-Etienne de Waha, een paar kilometer ten zuiden van de stad. De glas-in-loodramen van Folon zijn er zo mooi. Ze geven de plek een magische sfeer: vooral het blauw is hemels. We hebben er een tijdje gezeten en het was gewoon perfect. De weg terug naar de stad was een lint van veelkleurige bladeren.

Quartier Latin

Toen we bij het hotel aankwamen, zagen onze wangen zo rood als de herfstbladeren onderweg. We trokken naar de Spa, voor een onderdompeling in een wereld van zachtheid. We babbelden er, in deze oase van rust, om vervolgens elk in onze eigen bubbel wat te lezen. We hebben ook gegeten in het Quartier Latin: de formule ‘om van te genieten met vrienden’ was precies wat we nodig hadden. Kaarslicht, zachte muziek en een heerlijk menu. Slapen in deze tot hotel omgebouwde Jezuïetenkerk was uiteraard een genot: alles is elegant en doordrenkt van geschiedenis!

Quartier Latin

Met de lunch achter de kiezen en een sjaal rond onze nek stapten we binnen in de Brasserie Atrium, in het hart van Marche. Hier maken ze ongewone bieren. Pecannoten, ahornsiroop, clementines, koffie, chocolade… ingrediënten die even verrassend als vreemd zijn. Ik hield van de houten tafels en banken, de zetels en de muziek in het proeflokaal: een ontspannen sfeer met zicht op de brouwkuipen. De perfecte plek om een nieuwe afspraak te plannen in onze agenda !

Le Quartier Latin

Het hotel-restaurant ligt in het centrum van het mooie stadje Marche-en-Famenne, in de voetgangerszone.

Quartier Latin

Alles is hier ingericht om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken: 70 gezellige kamers en suites, een brasserie en restaurant, een wellnesscentrum…
Je verblijft niet elke dag in een voormalige 18de-eeuwse jezuïetenkerk! Sommige kamers bevinden zich in dit monumentale gebouw.

Quartin Latin kreeg het label ‘Bienvenue Vélo’, en dus is er ook een fietsenstalling beschikbaar.

De SAINT-ETIENNE DE WAHA kerk

Dit Romaanse gebouw, één van de oudste van België en geklasseerd Waals erfgoed, is voorzien van glasramen van Jean-Michel Folon.

Een audiovisuele presentatie toont het verhaal van de kunstenaar rond het maken van de glas-in-loodramen.

Je vindt er ook werken van de ‘Maître de Waha’, een weinig bekende beeldhouwer waarvan je de werken absoluut moet zien.

Brasserie ATRIUM

In het centrum van de stad Marche-en-Famenne vind je ook de microbrouwerij.

Brasserie Atrium

Hier wisselen de bieren van hoge kwaliteit elkaar op het ritme van de seizoenen af. Brasserie Atrium brouwt 3 soorten bier, waarvan sommige internationale prijzen hebben gewonnen!

Een bezoek aan de brouwerij is natuurlijk de ideale gelegenheid om een kijkje te nemen bij de brouwkuipen.

Maar ook

Zoveel te beleven! Marche-en-Famenne heeft zoveel te bieden, met onder andere een rijk erfgoed. Zo kan je bijvoorbeeld het Château Van der Straeten en het bijbehorende park ontdekken. Het Fond des Vaulx is ideaal voor boswandelingen en fietstochten. En als je van geolocatietochten houdt, is er genoeg te doen in en rond de stad.

Als we het aanbod iets verder weg bekijken, zijn onder andere het herdenkingspad van de Slag om de Ardennen (in Durbuy) en de Grotten van Hotton de moeite waard…

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆