Reizen door Europa: 3 x terug naar de essentie

Gert Van Wichelen,
02-09-2021
Ons voornemen voor 2021? Terugkeren naar de essentie, ook op reis. Even weg van alle drukte, tot rust komen midden in de natuur, genietend van de lokale cultuur.

Waar kan dat beter dan in Europa? Waar op slechts enkele uren reizen talloze topbestemmingen op je wachten.

Terroir beleven in Slovenië

Waar de Alpen en de mediterrane wereld elkaar ontmoeten, wacht Oost-Europa je op.

Vacancesweb.be

Vlak over de grenzen van Italië en Oostenrijk doorkruis je het terroir van Slovenië. Hier kom je terecht in een prachtig groen landschap dat zich laat zien, voelen, ruiken, horen, proeven en beleven.

24 gastronomische gebieden en 3 wijnbouwgebieden

In de keuken werken Slovenen met lokale producten vanop het veld. Die toveren ze smaakvol op je vork. Het land telt meer dan 170 streekgerechten, 24 gastronomische gebieden en 3 wijnbouwgebieden. Foodies plannen hun reis best in 2021, dan is Slovenië de nieuwe Europese Regio van de Gastronomie.

Meer info

Slovenië
Slovenië Ziga Kalan

Tussen de bergen, dichte bossen en charmante dorpen bots je op de hoofdstad Ljubljana. Deze creatieve hub is zowel kleinschalig als groots tegelijk. Historische gebouwen, romantische bruggen en smalle straten leiden je langs de Ljubljanica rivier en voeren je dwars door het centrum van de ene hotspot naar de andere. Overal waar je kijkt, schieten bomen en parken uit de grond. Deze groene hoofdstad is dan ook het paradepaardje van het duurzame Slovenië.

Slovenië
Slovenië Iztok Medja

Het hele land ligt bedekt met zo’n 10.000 kilometer aan wandel- en fietspaden. Daarbij voert Bike Slovenia Green je dwars door de natuur. Het parcours bestaat uit zeven lussen waarlangs je de meest duurzame plekken van het land aandoet. Ook slapen doe je in het groen. Tussen de velden en de boomgaarden verwelkomen heel wat Slovenen je voor een overnachting op hun boerderij.

Slovenië
Slovenië Jost Gantar

Kust en karakter in Alentejo

Tussen het hippe Lissabon en het zonnige Faro geniet je van warme, Portugese sferen in Alentejo.

Vacancesweb.be

Deze regio toont je het zuiden van Europa op z’n best. Een kustlijn van wel 100 kilometer kijkt uit over de Atlantische Oceaan en biedt je zowel parelwitte paradijzen als wilde, onaangeroerde stranden.

In het binnenland sieren olijf-, kurk- en eucalyptusbomen de glooiende heuvels. Langs talloze fiets- en wandelpaden verken je dit ongerept stuk Portugal waar de sterren ’s nachts nog helder aan de hemel schijnen. Tijdens tal van spannende outdooractiviteiten geeft dit unieke landschap zich prijs en tuur je naar de vele adembenemende vergezichten.

Sublime Alentejo
Sublime Alentejo Frederic Ducout

Witte dorpen en een traditionele gastronomie

Alentejo heeft een oppervlakte even groot als dat van België. Er leven slechts 700.000 mensen die je gastvrij door hun streek gidsen. Ze tonen je de rijkdom en de geschiedenis van hun regio en voeren je naar de witte dorpen Evora en Elvas, die trots pronken op de Unesco werelderfgoedlijst.

Marvao
Marvao Vacancesweb.be

Je komt er helemaal tot rust terwijl je proeft van een traditionele, verfijnde gastronomie. Aan tafel doe je jezelf tegoed aan een zalige, mediterrane maaltijd waarin olijfolie, brood, vis, lokale groenten en karaktervolle kazen de hoofdrol spelen. Een goed glas wijn mag natuurlijk niet ontbreken. Deze streek is de grootste producent van het land en staat bekend om z’n absolute klasse.

Meer info

Taberna Vila Alva
Taberna Vila Alva Vacancesweb.be

Herbronnen in de bergen van Zuid-Tirol

Vacancesweb.be

Het Italiaanse Zuid-Tirol is de thuishaven van de Dolomieten. Tijdens een wandeling door deze wereldberoemde bergketen doemen ruige pieken en helderblauwe meren op uit het niets. De frisse berglucht brengt je energie helemaal op peil, terwijl je jezelf constant verwondert over al dat moois om je heen.

Zo’n 13.000 kilometer aan wandel– en fietspaden loodsen je door de streek. Onderweg sieren rotswanden, valleien en wijngaarden het decor. Je valt van de ene verrassing in de andere. Een plezier dat je beleeft met het hele gezin, ondanks het ruwe landschap zijn er namelijk heel wat makkelijke trajecten. Vooral Val Pusteria/Pustertal, Alpe di Siusi/Seiser Alm en Meran/Merano zijn ideale uitvalsbasissen voor gezelschappen met kinderen.

Vacancesweb.be

Pittoreske dorpen, imposante burchten

De vele themaroutes laten je kennismaken met de cultuur, het erfgoed en de gastronomie van Zuid-Tirol. Zo verken je de 3.000 jaar oude wijncultuur langs de oudste wijnroute van het land. Te voet, met de fiets of met de auto bewonder je heuvelachtige wijnlandschappen, pittoreske dorpen, imposante burchten en helderblauwe meren. Ondertussen nip je van een smaakvol glas Lagrein, Vernatsch of Gewürtztraminer.

Trentino-Zuid-Tirol
Trentino-Zuid-Tirol Alex Filz

Zuid-Tirol ligt bedekt met comfortabele wellnesshotels. Wie de batterijen wil opladen, ontspant in een zwembad met zicht op de bergen. Mag het wat specialer? Kies dan voor een duik in een hooi- of steenoliebad. Ook een massage met kruidoliën of een dagje in de thermen van Meran/Merano brengen je zalig tot rust.

Vacancesweb.be