Rij je door Frankrijk deze zomer? Let op de miliezones!

Julie Docsterd,
24-06-2023
Nieuwe milieuregels hebben ook een impact op reizigers die met de auto door bepaalde Franse steden rijden.
Bennett Tobias

Mobiliteitsorganisatie VAB waarschuwt Belgische reizigers die deze zomer een autoreis naar of door Frankrijk plannen. In negen grote Franse steden zijn nieuwe lage-emissiezones (Zones à Faibles Émissions of ZFE) ingevoerd: Grenoble, Lyon, Marseille, Montpellier, Nice, Reims, Rouen, Straatsburg en Toulouse.

Crit’air: verplichte milieusticker

Wanneer reizigers deze steden met de auto binnenrijden, moeten ze voortaan een Crit’air milieusticker hebben. De specifieke regels daarrond kunnen per stad verschillen. Over het algemeen zijn dieselauto’s die minstens voldoen aan de Euro 4 uitlaatgasnorm overal toegelaten en zijn er geen beperkingen voor benzineauto’s. Maar je auto moet wel sowieso een Crit’air-sticker hebben. Bestuurders zonder sticker riskeren een boete van €68.

Verstrenging van de regels in Parijs

In Parijs, waar tijdens de week van 8.00 tot 20.00 uur een lage-emissiezone van kracht is, worden de regels vanaf 1 juli verstrengd. Euro 4 dieselauto’s en Euro 3 benzineauto’s worden verboden. Er zijn echter gesprekken bezig over een mogelijk uitstel van dit verbod. Zorg er in elk geval voor dat je je reis zorgvuldig plant om er zeker van te zijn dat je aan de nieuwe regels voldoet!