Skiën in Turkije: een onverwacht winterparadijs

Julie Docsterd,
18-12-2023
Turkije, of liever Türkiye zoals het nu genoemd moet worden, is een land van contrasten: wist je dat het land ook geliefd is om zijn skigebieden?
snow turkiye
Kaan Kosemen

Turkije, traditioneel beroemd om zijn culturele schatten en zonnige stranden, blijkt een veelbelovende winterbestemming te zijn voor skiërs. Het skistation van Uludağ, nabij Bursa, trekt niet alleen liefhebbers van wintersport aan, maar is dankzij zijn rijke fauna en flora ook geschikt voor zomerse activiteiten, zoals wandelen en kamperen.

De Ovit Highlands in het Zwarte Zeegebied genieten zes maanden per jaar van besneeuwde landschappen en worden steeds meer het middelpunt van het Turkse wintertoerisme. De berg Erciyes, aan de andere kant, is maar liefst 3.916 meter hoog en biedt unieke uitzichten!

snow turkiye
Buse Colbay

In het oosten onderscheidt het Palandöken Ski Center, gelegen op de Palandöken-berg in de provincie Erzurum, zich voor alpineskiën en snowboarden. Kartalkaya, in de Köroğlu-bergen, staat bekend om zijn gevarieerde pistes, geschikt voor verschillende niveaus. Het Sarıkamış-gebied staat bekend om de beste sneeuwkwaliteit in Turkije en wordt omringd door dennenbossen.

Kartepe, in de provincie Kocaeli-İzmit, bezit ook aantrekkelijke pistes voor skiërs. De berg Davraz in het Middellandse Zeegebied staat bekend om zijn panoramische uitzichten op de Isparta-vlakte. Ten slotte zal de Saklıkent-kloof, een diepe en lange kloof, zowel geologen als ervaren skiërs verrassen!

De skigebieden, voorzien van moderne faciliteiten, bieden diverse ervaringen, van vulkanische toppen tot dennenbossen. Ze positioneren Turkije als een bloeiende winterbestemming en als een alternatief voor de vaak drukke Europese skigebieden. Voor skiërs die nieuwe horizonten willen verkennen, is dit een interessante optie, waarbij een prachtige natuurlijke omgeving wordt gecombineerd met betaalbare prijzen.