Spanje: een grote primeur voor de Sagrada Familia in Barcelona!

Julie Docsterd,
23-12-2022
De bouw van de Sagrada Familia is gestart in... 1882 en nog steeds niet afgerond. Toch is er vooruitgang!

Voor de eerste keer heeft de Sagrada Familia de twee nieuwe torens, die dit jaar afgewerkt werden, verlicht. Dat is een nieuwe stap in het ongelooflijke bouwwerk dat 140 jaar geleden gestart is en nu in een rechte lijn naar de finish loopt.

De twee torens, gewijd aan Sint-Lucas en Sint-Marcus en versierd met twee grote beelden van een stier en een leeuw, werden verlicht na het traditionele kerstconcert dat elk jaar georganiseerd wordt in de basiliek die ontworpen werd door de Catalaanse architect Antoni Gaudi.

Met deze twee nieuwe structuren, met een hoogte van 135 meter, zijn 11 van de 18 voorziene torens in dit monumentale bouwwerk afgewerkt, waarvan de helft van de zes centrale torens, waarop het bouwcomité nu de focus legt.

Toekomstige werf

Tegen 2026, het jaar waarin de grootse Catalaanse architect honderd jaar dood is, voorziet het bouwcomité de afwerking van de toren van Jezus Christus die met zijn 172,5 meter het hoogtepunt van het bouwwerk zal zijn, zoals Gaudi het voorzien had.

Vertragingen…

Het comité, dat de bouw financiert dankzij privé giften en de inkomsten uit het toerisme, had oorspronkelijk voorzien het werk af te ronden in 2026. Maar de bouwstop tijdens de coronapandemie vereist een wijziging van de plannen.

Ondanks de progressieve terugkeer van het toerisme heeft het bouwcomité de nieuwe datum van het einde van de werken, die gestart zijn in 1882, nog niet aangekondigd. Antoni Gaudi besteedde de laatste vier decennia van zijn leven aan de basiliek, tot hij in 1926 stierf na een aanrijding door een tram.