Stavelot. Een stad, een abdij, musea, spelen, de laetare

Evelien Verhauwert,
02-09-2021
Stavelot: stad, abdij, musea, spelen & de laetare 🌟 Ontdek de charmes van deze prachtige plek voor een perfect dagje uit! 🤗
Dinant
Dinant JL-Flémal

Ik was er nog nooit geweest en het was een ware ontdekking!

Stavelot. Een aangename stad met geplaveide straatjes, een gezellig plein, anthracietkleure leien huisjes, wat vakwerk en heuvels die de stad omringen. Een prachtig groen decor. Vreemd genoeg had ik mij niet voorgesteld dat de abdij van Stavelot in het midden van de stad lag. Een mooie verrassing voor iedereen die op zoek is naar een leuke uitstap.

Meer info

Een opvallende site, 3 interessante en zo verschillende musea

Eerst en vooral, de abdij zelf. Die werd erg goed gerestaureerd en huisvest nu 3 musea. De eerste is gewijd aan de geschiedenis van de plek. De abdij is een van de belangrijkste van België die eeuwenlang in heel Europa uitblonk. Door de verschillende opeenvolgende zalen en een didactisch en interactief parcours leer je hoe de abdij van Stavelot in die tijd een belangrijke rol heeft gespeeld voor de katholieke kerk. Probeer je na je bezoek eens de oude kerk uit de 11de eeuw voor te stellen dankzij de gerenoveerde vestingen. Een mooie afsluiter van het bezoek.

Het museum van de abdij
Het museum van de abdij Abbaye de Stavelot

Het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps

Je kinderen zullen hier gek van zijn! In enkele zalen in de oude, gewelfde kelders van de abdij is een tentoonstelling over het Circuit van Spa-Francorchamps terug te vinden. Dankzij de tentoongestelde voertuigen (oldtimers, F1, motors) uit verschillende periodes wordt de geschiedenis van het circuit verteld.
Het klopt trouwens dat “het mooiste circuit ter wereld” niet ver weg is! Je ontdekt oorspronkelijke beelden, didactische panelen en een verzameling uitzonderlijke voertuigen die de glorie en de passie van de grote piloten onderstreept: Ferrari, March, Chevron, Porche, Cooper… Een droom!

Het museum van het circuit van Spa-Francorchamps
Het museum van het circuit van Spa-Francorchamps DDLH
Portretten van legenden van het circuit
Portretten van legenden van het circuit DDLH

Een uniek museum, dat van Guillaume Apollinaire

Wanneer de moeder van Guillaume Apollinaire haar geluk beproeft in het casino van Spa, gaat de dan 19-jarige dichter tijdens zijn vakantie op ontdekking in Stavelot. Die periode zal later een grote invloed hebben op zijn oeuvre. In het museum duiken de bezoekers in de artistieke wereld van de dichter. Momenteel zijn er werken bezig in het museum, waardoor het enkel op afspraak te bezichtigen is. Je vindt er meer dan 1000 werken van Guillaume Apollinaire.

Het museum van Guillaume Apollinaire
Het museum van Guillaume Apollinaire Abbaye de Stavelot

Nieuw en spannend: de escape room van de abdij

Wil je na je bezoek nog wat meer fun beleven? Probeer dan het raadsel van de escape room te ontrafelen! De escape room is een ontsnappingsspel gebaseerd op de geschiedenis van de abdij van Stavelot. Het principe is eenvoudig: je hebt 1 uur de tijd om de verschillende raadsels op te lossen en te ontsnappen uit de ruimte waarin je bent opgesloten. Kan het best gespeeld worden in groep, want meer hoofden weten meer dan één!

Escape room van de abdij van Stavelot
Escape room van de abdij van Stavelot Liège Tourisme

De Laetare van Stavelot

De Laetare van Stavelot
De Laetare van Stavelot FTPL P. Fagnoul

Het bekende broederschap van de Blancs Moussis dat het bal en de carnavalsfestiviteiten in Stevelot opent behoeft geen introductie meer. Kom 3 dagen lang kennismaken met de 2500 deelnemers en figuraten die de straten van Stavelot afschuimen. 15 organisaties, de ene nog origineler dan de andere, volgen mekaar op in een mengelmoes van kleur, licht en muziek. Deze sfeer en het afsluitende vuurwerk, dat elk jaar weer indrukwekkender wordt, mag je zeker niet missen.