Terug

Telewerken vanuit je vakantieverblijf?

16/11/2021

Telewerken wordt door de recentste coronamaatregelen weer aanbevolen. Maar ben je verplicht om dat van thuis te doen of kan je ook telewerken vanuit een vakantiewoning aan zee of zelfs in het buitenland?

Technisch gezien is het veelal perfect mogelijk te telewerken vanuit een andere locatie dan thuis.  Het volstaat nu eenmaal vaak dat je over een laptop en een internetverbinding beschikt. Maar is dat ook juridisch zo maar mogelijk?

Akkoord nodig

Als je telewerkt moet je dat in principe doen vanuit je vaste verblijfplaats of officiële domicilieadres. Wil je vanaf een andere locatie telewerken dan moet je dat in beginsel melden aan je werkgever en heb je zijn akkoord daarvoor nodig.  Het adres van de werkplek van waaruit je zal telewerken moet dan (als bijlage) aan de arbeidsovereenkomst worden toegevoegd.  Doe je dat niet dan zou de verzekeraar bijvoorbeeld wel eens moeilijk kunnen doen als er sprake is van een arbeidsongeval.

Vakantieverblijf in België

Ligt je vakantieverblijf van waaruit je gaat telewerken in België (zo bv. een appartement aan de kust) dan hoef je geen rekening te houden met bijkomende formaliteiten.  Het akkoord van je werkgever volstaat dan om daar aan de slag te gaan.

En het buitenland?

Wil je gaan telewerken bij een verblijf in het buitenland, dan is het belangrijk na te gaan of er bijkomende formaliteiten moeten worden vervuld.  Zo wordt soms een voorafgaandelijke elektronische aangifte van tewerkstelling voor buitenlandse werknemers gevraagd.  Bovendien kan er voor landen buiten de Europese Unie ook bijvoorbeeld een arbeidsvergunning nodig zijn.