TOP 5 meest fotogenieke plekken in Wallonië

Kevin Stickens,
02-09-2021
Wallonië heeft heel wat plekjes die zo uit een postkaart lijken te komen. Houd je smartphone of fototoestel maar in de aanslag, want je maakt er gegarandeerd de mooiste kiekjes!
Vacancesweb.be

Sinds een tiental jaar worden oude industriële sites steeds vaker bezocht door toeristen en door de inwoners van die braaklanden. In het Duitse Ruhrgebied werden heel wat monumentale sites omgebouwd tot culturele plekken. Ook Wallonië doet tegenwoordig mee aan de opwaardering van industrieel erfgoed.

Bois du Cazier

Het voorbeeld bij uitstek is het Bois du Cazier in Charleroi met zijn enorme metalen structuren, terrils en duizenden materiële getuigen van een rijk industrieel verleden. Een bezoek aan de plek focust niet enkel op de esthetiek ervan, maar stemt ook tot nadenken. Het Bois du Cazier kende in 1956 met de dood van 262 mijnwerkers de ergste mijnramp in België.

Meer info

Bois du Cazier
Bois du Cazier Luc Denruyter

Citadel van Namen

Andere stad, andere uitzonderlijke plek. De citadel van Namen en zijn 80 hectares groen biedt prachtige uitzichten op de hoofdstad van Wallonië, maar ook op de vallei van de Maas. Fotografen zullen zeker ook het grote netwerk aan ondergrondse galerijen, waarvan 500 meter grondig gerenoveerd werd, weten te waarderen. Tijdens een bezoek met gids wordt het zware werk dat verricht werd om zo’n netwerk uit te bouwen onderlijnd. Napoleon noemde de ondergrondse galerijen trouwens de “termietenheuvel van Europa”.

Meer info

Citadel van Namen
Citadel van Namen Anibal Trejo

Sint-Pauluskathedraal in Luik

Meer naar het oosten ligt de Sint-Pauluskathedraal van Luik, die in de 10de eeuw gebouwd en van de 13de tot de 15de eeuw heropgebouwd werd. De kathedraal kreeg die titel na de vernietiging van de Sint-Lambertuskathedraal in 1795. Zijn kerkschip en koor met zijn pure en lichte lijnen zijn een waar meesterwerk van de gotische stijl in het Maasland. De soberheid van de blauwe steen van de Maas wordt aangevuld met de jurakalksteen uit Lotharingen en de krijtrots uit Maastricht. Het perfecte huwelijk tussen edele stenen. Op de site ligt ook een “schat” bestaande uit een reliek van Karel de Stoute, een borstbeeld van Sint-Lambertus en maasivoor, ook wel bekend als de Drie Verrijzenissen.

Meer info

Sint-Pauluskathedraal in Luik
Sint-Pauluskathedraal in Luik Wikipedia

Signaal van Botrange

We blijven nog in de provincie Luik en wel op het hoogste punt van het koninkrijk, het Signal de Botrange in het natuurpark van de Hoge Venen, een van de mooiste natuurparken van de regio. Het is vooral bekend om zijn breed uitgestrekte heidevelden en venen, terwijl je op de top kan genieten van een grote variëteit aan landschappen met bossen, water, coulisselandschappen en prachtige pittoreske dorpjes. Toegang tot de stenen toren die in 1934 werd gebouwd en die 718 meter hoog is, krijg je er gratis bij.

Meer info

Signaal van Botrange
Signaal van Botrange FT Province de Liège-High Fens

Kathedraal van Doornik

De kathedraal van Doornik is nog zo’n middeleeuws pareltje. Eentje dat deel uitmaakt van het Unesco-werelderfgoed en het uitzonderlijke erfgoed van Wallonië. Het indrukwekkende gebouw met vijf klokkentorens verbindt de romaanse en gotische stijlen. De Notre-Damekapel mag dan wel het slachtoffer geworden zijn van de Duitse bombardementen in 1940, de kathedraal van Doornik blijft indrukwekkend met zijn lengte van wel 134 meter (7 keer langer dan de Notre-Dame van Parijs!), zijn vijf torens die tot 88 meter hoogte gaan, zijn prachtige rozet en zijn enorme gotische koor dat zich over drie verdiepingen uitstrekt. De site is sinds 2000 in renovatie en er zal nog 10 à 15 jaar werk nodig zijn om hem weer in volle glorie op te bouwen.

Meer info

Kathedraal van Doornik
Kathedraal van Doornik Jan D'Hondt