Tussen wijnranken en kastelen in Waals-Brabant!

Julie Docsterd,
14-06-2024
Om te ontsnappen aan wat het laatste natte weekend zou zijn van deze gekke lente, hebben we besloten om onszelf wat grootsheid cadeau te doen! Zachtheid, raffinement en prestige staan op het programma: we kozen het Martin’s Chateau du Lac in Genval om te verblijven. Het werd een escapade met zijn tweetjes in Waals-Brabant die helemaal in het teken stond van luxe en ontspanning!
Martin's Hotel Chateau du Lac
© Martin?s Hotels

Vrijdag: een nacht in ‘Hôtel Martin’s Château du Lac’

Dit vijfsterrenhotel aan de oevers van het Lac de Genval is majestueus: de grandeur is overweldigend. Ik vond de gebogen ramen mooi, ze geven het hotel cachet. De kamer was perfect: parketvloer, zachte kleuren, een hemelbed, hanglampen, een lichttherapiedouche, uitzicht op het meer en de enorme fontein… We haastten ons naar de wellness, waar we gecharmeerd werden door het relaxzwembad en de sterrenhemel van Swarovski-kristallen. Het restaurant van het hotel, ‘Genval Les Bains’, serveert authentieke en inventieve gerechten, waar we met volle teugen van hebben genoten. De nabijheid van de kamers was voor mij ook echt een voordeel! En voor wie interesse heeft in net dat beetje extra: het Martin’s biedt tijdens de zomermaanden het concept ‘Dinner on the Lake’: een tafel op het water. Heel bijzonder.

Martin's Chateau du Lac
© Martin's Chateau du Lac

Zaterdagochtend: het ‘Château de Seneffe’

Zaterdagochtend trokken we na een uitstekend ontbijt, waarbij we stevig gezondigd hebben, naar het ‘Château de Seneffe’. En omdat de lenteregen onophoudelijk uit de lucht bleef vallen, sloegen we de tuinen over en kozen in plaats daarvan voor een bezoek aan het interieur van het neoklassieke gebouw. De tentoonstelling ‘Think Nature’ toont het kasteel op een leuke manier, met schilderijen van planten! Ik vond het geweldig om het leven van de kasteelheren in de 18de eeuw te ontdekken: ik kan mezelf zo inbeelden in het marmeren bad, uitkijkend over het park.

Facade et grille du Chateau de Seneffe
© Accalmie Studio

Mijn echte ‘coup de cœur’: de tentoonstelling ‘Seneffe au temps des Philippson’. Het Domein van Seneffe was aan het begin van de 20ste eeuw de tweede thuis van deze invloedrijke familie. De expo vertelt het verhaal van hun leven, met veel foto’s uit die tijd. Geweldig! Het kasteel herbergt ook de beroemde collectie goud- en zilversmeedkunst!

Le Grand Salon du Chateau de Seneffe
© Accalmie Studio

Zaterdagnamiddag: het ‘Domaine de Glabais’

We hadden een bezoek aan het ‘Domaine de Glabais’ geboekt in de buurt van Genappe. Ik was onder de indruk toen ik de 15.000 wijnstokken op de wijngaard ontdekte. Het is zo leuk om te luisteren naar gepassioneerde mensen die praten over hun liefde voor het land en hun product. Vandaag biedt de wijngaard 2 wijnen aan met het ‘Crémant de Wallonie’-label. Ik viel voor de brut rosé.

Domaine viticole de Glabais
© Domaine viticole de Glabais - Coeur Vigneron

En dat was nog maar een voorproefje voor wat ons ‘s avonds te wachten stond: ‘La Table de Benjamin Laborie’. Een restaurant met een Michelinster die, zoals mijn partner die professioneel actief is op dat vlak kan beamen, die bekroning niet alleen dankt aan de idyllische locatie, maar vooral aan de smaken die de chef op onze borden weet te laten exploderen! Mijn advies: vergeet niet ruim op voorhand te reserveren als je er, net als wij, op een zaterdag heen wil…

Zondagochtend: het ‘Domaine du Chapitre’

De dag erop, na een roerei, zalm en toast op het kasteel, scheen de zon! Ook het Domaine du Chapitre, in Baulers, is een aanrader. Een bezoek aan de familie Hautier, die deze wijngaarden met passie bewerkt, is een must! Natuurlijk geldt dat ook voor een uitstapje naar de boetiek, waar we een voorraad bubbels insloegen: rosé, extra brut, chardonnay… voor elk wat wils!

Famille Hautier
© Karolyn Delize Hanse

Zondagnamiddag: het ‘Domaine régional Solvay’

De ‘Taverne de l’Homme Bleu’, die je tegenover de Fondation Folon vindt, werd onze lunchplek: op het terras, met uitzicht op het omringende landschap, genoten we van garnaalkroketten. Ik ben dol op het fonteintje in deze tuin: het personage met de Folon-hoed onder de waterdruppels is zo mooi. We hadden naar Fondation kunnen gaan om de werken van de Belgische kunstenaar te bewonderen, maar we wilden maximaal genieten van de zon. En dus maakten we een wandeling in het park, dat bekend staat als één van de mooiste van Wallonië. Het is altijd een plezier om in de buurt van het Château de la Hulpe te wandelen…

Domaine regional Solvay © WBT - Denis Erroyaux

Mijn ‘coup de cœur’: de expo ‘Seneffe au temps des Philippson’, die je mee terug neemt naar een ander tijdperk…

 

Alle verblijven tussen wijngaarden en kastelen