Uitbreiding van de Schengen-zone: 2 landen uitgesteld, één goedgekeurd!

Julie Docsterd,
12-12-2022
De toetreding van landen tot de Schengen-zone moet unaniem goedgekeurd worden door de lidstaten. En die toetreding kan het toerisme ten goede komen, onder andere omdat de lange wachtrijen voor voertuigen aan de grenzen verdwijnen.
Mj

De Europese Commissie en het Europees Parlement dringen er al lang op aan dat Kroatië, Roemenië en Bulgarije worden opgenomen in dit uitgestrekte gebied (22 EU-landen plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) waarin meer dan 400 miljoen mensen zich vrij kunnen verplaatsen, zonder controles aan de binnengrenzen.

Kroatië is op de goede weg: het land, dat sinds 2013 lid is van de EU, treedt volgend jaar januari toe tot de eurozone en verwacht een positief antwoord.

Bulgarije en Roemenië zijn dan weer afgewezen, vooral door Oostenrijk, dat te maken heeft met een sterke stijging van het aantal asielaanvragen en vreest dat een opheffing van de grenzen het aantal migranten zal doen toenemen. Nederland staat ook afwijzend tegenover de toetreding van Bulgarije tot de Schengenzone.