Venetië: meer bekend over de toeristentaks!

Julie Docsterd,
04-12-2023
Vanaf 25 april 2024 heft Venetië een belasting van 5 euro op dagjestoeristen tijdens toeristische pieken.
venice
Massimo Adami

Venetië, dat beroemd is omwille van zijn pittoreske kanalen en rijke historische erfgoed, wordt geconfronteerd met een crisis als gevolg van het massatoerisme. Als reactie hierop heeft het stadsbestuur een bijzondere belasting goedgekeurd die de toeristenstroom moet reguleren. De belasting, die vanaf 25 april 2024 van kracht zal zijn, valt volgens een aankondiging van de burgemeester samen met de drukste dagen van het toeristische seizoen.

Timing en bepalingen van de belasting

De belasting zal van toepassing zijn van 25 april tot 5 mei, en elk weekend tot half juli, tussen 8.30 en 16.00 uur. Een uitzondering is het weekend van 2 en 3 juni. Dagjestoeristen moeten de taks betalen en daarbij een QR-code downloaden die ze bij de ingang van de stad moeten tonen. Wie dat niet doet, krijgt een boetes van €50 tot €300.

Bescherming van het erfgoed tegen schade door toerisme 

De maatregel is bedoeld om het kwetsbare stedelijke ecosysteem van Venetië te beschermen. Ondanks een bevolking van amper 50.000 inwoners trekken er op bepaalde dagen meer dan 100.000 toeristen naar de stad, jaarlijks bijna 5 miljoen. Deze overdreven toestroom van toeristen vormt een bedreiging voor het behoud van het stadscentrum, inclusief iconische plekken zoals het San Marcoplein en de Rialtobrug.

Uitzonderingen en toekomstige perspectieven

Toeristen die in Venetië overnachten en er dus al toeristenbelasting betalen, maar ook pendelaars, zijn vrijgesteld van deze nieuwe belasting. Het stadsbestuur is van plan om de maatregel uit te breiden naar andere periodes en benadrukt daarmee haar inzet om het evenwicht tussen conservatie en toegankelijkheid van de stad te vrijwaren.