Verenigde Staten: fooien ter discussie

Het systeem van wat ‘tips’ genoemd worden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, breidt uit in tijden van digitale betalingen. In die mate zelfs, dat het fenomeen van de fooien nu ook zijn intrede doet in zaken waar dat voordien niet van toepassing was.

Blake Wisz

Als je ooit in de Verenigde Staten bent geweest, weet je dat ‘tips’ of fooien een must zijn. Tenminste in de horeca, waar er geen discussie over is. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maakt een fooi, die meestal oploopt tot zo’n 15 tot 20% van het totaalbedrag, deel uit van de lokale gebruiken, omdat het vaak het grootste deel van het loon van de ober vormt. Maar kan kan er ook een fooi geëist worden voor een afhaalkoffie, voor boodschappen bij een groentewinkel of voor een boeket bloemen?

Feit is dat het gebruik van de ‘tipping’ uitbreidt, waardoor veel Amerikanen in verlegenheid worden gebracht. Als je een fooi geeft, kan je je immers ergeren aan het feit dat je meer geld hebt uitgegeven dan je oorspronkelijk van plan was. Maar als je geen fooi geeft, kan je je ook schuldig voelen, maar in dat geval tegenover de werknemer…

Teveel fooi bedreigt het fooiensysteem

De veralgemening van het fooien geven, wordt steeds problematischer. Nu fooien geven in opmars is in winkels waar dat voorheen niet nodig was, lopen de rekeningen ongekend hoog op. In het licht van deze situatie hebben experts besloten om aan de alarmbel te trekken over het risico op ‘tip fatique’ of fooimoeheid. Amerikanen, die te vaak met het fenomeen geconfronteerd worden, weten niet meer waar ze een fooi moeten achterlaten, en hoeveel die moet bedragen. Het opent ook het debat over dit steeds meer verguisde verloningsstelsel.

Volgens Dipayan Biswas, hoogleraar marketing aan de University of South Florida, is deze uitbreiding grotendeels te danken aan de elektronische betaalautomaten die de laatste jaren alomtegenwoordig zijn geworden. Op deze schermen waar klanten hun rekening betalen, “kunnen bedrijven allerlei opties zetten, waaronder fooien,” legt hij uit. Om geen fooi te hoeven betalen, moet de klant op de optie'”geen fooi’ aanvinken. “Het maakt mensen ongemakkelijk, ze willen dat niet doen,” zegt Biswas, die het ziet als een manier om mensen een schuldgevoel te bezorgen.

Wetende dat sommige winkeliers niet aarzelen om bedragen tot 30% van het totaal voor te stellen, schiet de prijs van sommige rekeningen stevig omhoog! Professor Dipayan Biswas vreest dat dit Amerikanen afkerig zal maken van het fooiensysteem en dit de obers zal benadelen die deze fooien het hardst nodig hebben om rond te komen.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆